Ivan Dujak radi u Švicarskoj, a svakog prosinca se prvo sam vraća u Trnjane kako bi svoju kuću ukrasio za blagdane te se potom vraća po ostatak obitelji u Švicarsku.

Ljubav prema blagdanskom ugođaju i ukrašavanju Ivan gaji još od djetinjstva. Upaljene lampice pružaju doista čaroban ugođaj i mame uzdahe prolaznika. U cijeloj Slavoniji nema imanja ukrašenog s toliko lampica.

- Za kićenje cijele kuće i imanja potrebno je puno truda, vremena i ljubavi, ali nije mi žao. To za mene nije obveza, nego zadovoljstvo. Kada posao napokon bude završen, osjećaj je neopisiv – kaže Dujak, kojemu je ova neobična strast prerasla u hobi.

"Pogledaj ovo, svijetli k'o u Betlehemu", komentiraju oduševljeni putnici i prolaznici. Za kompletno kićenje Ivanu je potrebno nekoliko dana. Kada stotine metara svjetlećih nizova, mreža i lanaca te na tisuće sićušnih šarenih lampica zasvijetle punim sjajem, on ponovno odlazi put Švicarske po svoju obitelj, kako bi svi zajedno uživali u jedinstvenom sjaju božićnog ugođaja.

Iako već naslućuju što ih čeka, uvijek se iznova iznenade. Djelić blagdanske obiteljske atmosfere koja vlada u Švicarskoj Ivan uvijek ponese sa sobom u Hrvatsku. Prije tri godine veći dio ukrasa zamijenio je LED rasvjetom koja troši znatno manje struje, a daje ljepše svjetlo i puno bolji doživljaj.

- Iako sam razmišljao o tome da ove godine ne ukrasim kući, ipak nisam mogao odoljeti užitku i zadovoljstvu koje osjetim kada se lampice upale. Ne mogu ni zamisliti Božić bez lampica i svih svojih ukućana - kaže vrijedni Ivan.