Neodoljive grickalice koje svi vole,pa zašto ih ne bi napravili sami.Brzo su gotovi,u njih možete staviti začine i sjemenke koje volite…ima samo jedan problemčić jako su zarazne.Ne možete ih prestati grickati!

Trajanje pripreme 30 minuta

POTREBNO;
500 g mekog brašna
1 dcl ulja
1 vrećica suhog kvasca
1 mala žličica soli za tijesto+ za posipavanje
2-2,5 dcl vode

Začini po želji ; 1 žlica kima ili sezam,crvena paprika,češnjak u prahu,papar,mak ,ljutu papričicu što volite to stavite.

PRIPREMA;Od brašna ,kvasca,ulja,soli,mlake vode i začina koje odaberete zamjesiti malo tvrđe ali ne pretvrdo tijesto.Začine birate koje volite a ne morate staviti ništa samo posoliti isto je fino.

Tijesto se ne diže nego ga odmah podijelite u 4-5 kuglica.Od svake kuglice napravite dugi valjčić kao kada pravite perece. Valjak režite na male komadiće sa škarama cik cak ili sa nožem ili valjkom za rezanje pizze kao vam je lakše,ja to radim sa škarama za meso.

Komadiće stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje malo odvojene jer se tokom pečenja malo podignu.Sirove grickalice posolite još od gore i stavite peći u zagrijanu pečnicu na 200 C.

Tokom pečenja malo ih promješajte 2 puta da se ravnomjerno ispeku i nastavite peći.Peku se oko 20 minuta dok ne porumene,zavisi o pećnici.

Ja ih podjelim i pečem na dva pleha. Vodu sipajte postepeno kada budete mijesili tijesto,zavisi koje brašno koristite možda će vam 2 dcl vode biti dosta.

Zovite društvo i grickajte…krc,krc !

Kuhinja ispod duge