Nesvakidašnji gosti iz daleke Azije ovog su utorka, 13. rujna došli u općinu Oriovac, točnije u Slavonski Kobaš. Njih devetero sudionika na projektu SILLK, iz Vijetnama, Indonezije, Tajlanda, Japana, ali i iz Perua (Južna Amerika) dva tjedna borave u Hrvatskoj. Domaćini u Slavonskom Kobašu bili su im članice i članovi Kreativne udruge mladih Limes, a susret je organiziran u suradnji s Europskim domom Slavonski Brod.
Riječ je o međunarodnom projektu Seeding Social Innovation in Local Communities (SILLK) koji se sastoji od nekoliko međunarodnih i većeg broja lokalnih aktivnosti koje se paralelno provode šesnaest mjeseci u osam zemalja – Hrvatskoj, Francuskoj, Grčkoj, Indoneziji, Japanu, Vijetnamu, Tajland i Peruu. Središnje aktivnosti projekta su transnacionalni seminari posvećeni izgradnji kapaciteta organizacija mladih/za mlade (u Hanoiu i Zadru); stručna usavršavanja putem međunarodnih razmjena te niz projekata mladih na lokalnim razinama. Nositelj projekta je Europski dom Slavonski Brod, a partneri su: Social Youth Developments (Grčka); Pistes Solidaires Mediterranee, (Francuska); SJ Vietnam; Volunteer Spirit Association (Tajland); Never-ending International Work Camps Exchange (Japan); Brigada de Voluntarios Bolivarianos del Peru i Dejavato Foundation (Indonezija).

Susretu su se pridružili i članovi Udruge mladih iz Zbjega, predstavnici LAG-a Posavina, vodstvo mjesnog odbora Slavonski Kobaš, predsjednik kobaškog DVD-a Marko Jagodar i načelnik općine Oriovac Antun Pavetić. Zajednički su gostima iz dalekih zemalja pripremili cjelodnevni zanimljiv program: prezentirali su im kratku povijest Slavonskog Kobaša, posjet drevnom marijanskom svetištu Gospe Kloštarske, te turističku vožnju lađom Graničarka po Savi, u suradnji s OPG-a Kereković iz Živika, u kojoj su uživali uz svirku tamburaša TS Veritas. Imali su priliku promatrati i vještine na vodi mlaidh kajakaša i KKK „Oriolik“, kao i vožnju kočijama kroz Slavonski Kobaš. Razgledali su stadion NK „Slavonac“ te Lovački dom LD „Orljava“, te župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja.

Goran Jelinić predstavio im je rad LAG-a „Posavina“, a predsjednik KUM „Limes“, mag. edu. Josip Jagodar i rad ove udruge mladih. Cjelodnevni boravak gostiju iz Azije u Slavonskom Kobašu završio je u prostorima kobaškoga KUD-a „Matija Gubec“, gdje su imali prigodu vidjeti slavonske narodne nošnje ali i zajedno s folklorašima zaplesati slavonsko kolo.
„Bio je ovo za nas, a vjerujem i za naše goste, nezaboravan susret i cjelodnevno druženje i hvala svima koji su sudjelovali u organizaciji i svemu čime smo im se predstavili“, rekao nam je predsjednik KUM Limes Josip Jagodar.

Foto: facebook.com/KUM.Limes/