Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Lužana u općini Oriovac, jučer je na zaista lijep način proslavilo 85. obljetnicu osnutka i djelovanja na plemenitoj zadaći: vatru gasi, brata spasi! Naime, pohvalili su se vatrogasnim vozilom, koje im je nabavila Općina Oriovac. No, iako nije riječ o novom vatrogasnom vozilu, nego rabljenom, ali u stanju kao da je novo. Radi se o vatrogasnom kamionu marke Renault 220 DCI, proizvedenom 2004. godine, s pogonom na sva četiri kotača, i spremnikom za vodu zapremine 2300 litara, za pjenilo zapremine 200 litara te integriranim sustavom za gašenje ugljičnim dioksidom što je jako rijetka i skupa oprema. Opremljen je i praktičnim ljestvama sastavljačama 4 x 2 metra, zračnim jastucima za podizanje tereta, izolacijskim aparatima za disanjem, motornom pilom, agregatom za struju, vitlom za vuču tereta. Kompletno terensko vozilo prilagodljivo za sve intervencije i u svim klimatskim uvjetima, najbolje za najmanje novca, vrijedno 422 tisuće kuna s PDV-om, a u Lužane je nedavno stiglo iz češkoga grada Jabloneca.

„Ovo je za nas velika stvar, ali o obaveza, i nadamo se da ćemo dokazati da ovo vatrogasno vozilo nije zalutalo i da ćemo njegovu nabavku opravdat i za vatrogasne vježbe, za preventivne aktivnosti ali i za intervencije za koje se nadam da ih neće biti puno. Želim izraziti veliku zahvalnost gospodinu načelniku općine Oriovac Antunu Pavetiću što nam je pomogao ovom iznimno vrijednom donaciom“, rekao je vatrogasni časnik Željko Pavloković, zapovjednik DVD-a Lužani koje okuplja 35 aktivnih vatrogasaca.

A načelnik Antun Pavetić je pak izrazio veliko zadovoljstvo radom i opremljenošću sva četiri DVD-a Vatrogasne zajednice općine Oriovac: Lužani, Slavonski Kobaš, Živike-Pričac i stožernim u Oriovcu. „DVD Lužani zadnje tri godine nije imao ovakvo vatrogasno vozilo. Jedno, staro 30 godina koje je 'odslužilo' svoje, prodali su. Dvije protekle godine trajala je potraga za ovim vatrogasnim terencem kojega smo, eto našli, čak u Češkoj, ali nismo požalili jer je riječ o izvrsno očuvanom i kvalitetno opremljenom vozilu koje je prešlo samo 6 tisuća kilometara i staro je deset godina. Novac za njegovu nabavku planirali smo u općinskom proračunu kroz dvije godine. Pa, evo neka na dobro služi mještanima Lužana i općine Oriovac“, istaknuo je načelnik Pavetić.

Nema ni mjesec dana kako je općina Oriovac kupila i novo, doduše također rabljeno, pick up vatrogasno vozilo za brze intervencije, za potrebe DVD-a Slavonski Kobaš, a uskoro će biti riješena i nabavka jednog novog vatrogasnog kombija za DVD Živike-Pričac. Mora se dakle, priznati kako Općina Oriovac, zaista ulaže u razvoj dobrovoljnog vatrogastva na svom području.
„Ovo će vatrogasno vozilo DVD-u Lužani uvelike olakšati rad. Oko njegove nabavke jako puno su nam pomogli članovi nama prijateljskog DVD-a iz Svete Nedelje i evo, nakon dvije godine traženja dobili smo zaista kvalitetno vozilo za malo novca. Nadam se da će nam poslužiti barem slijedećih 20 godina i jako sam ponosan na odluku koju je donio naš stručni tim“, naglasio je član tog tima, zamjenik zapovjednika DVD-a Lužani Matija Ervačinović.

Na prigodnoj svečanosti primopredaje ključeva i uz obred blagoslova novog vozila i svih lužanskih vatrogasaca koji je predvodio oriovački župnik vlč. Zdravko Radoš, okupili su se i predstavnici brojnih vatrogasnih društava s područja Brodsko posavske županije, kao i predstavnici županijske i općinske vatrogasne zajednice, te posebni gosti, članovi DVD-a Sveta Nedjelja iz Zagrebačke županije, koji u Lužane nisu došli praznih ruku. U nastavku je održana i godišnja izborna skupština, 85. po redu na kojoj je izvješće o radu u 2016. i plan za ovu godinu izložio predsjednik DVD-a Lužani Andrej Mličević. Potvrđeno je novo staro vodstvo i zapovjedništvo lužanskog DVD-a te su dodijeljena priznanja, plakete i povelje zahvalnosti svima koji su pomogli razvoju vatrogastva u Lužanima. Također, polaganjem vijenaca pred spomen obilježje u središtu sela, odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i pokojnim vatrogascima.

Ivica Vlašić