Brodske građanske inicijativeu subotu su održale prosvjed u Zagrebu zahtjevajući za našu djecu i Slavonski Brod uvjete dostojne za život. Tom prilikom premijeru, ministrima i županu Brodsko-posavske županije dostavili su 10 zahtjeva s rokovima za izvršenje. Odgovore na te zahtjeve i pitanja, kako je obećano očekuju do utorka, a najkasnije do kraja ovog radnog tjedna. I dok je većina zahtjeva opravdana, našlo se tu mjesta i za desei zahtjev koji je nejasan. 

Podržavamo Brodske mame i ostale građanske inicijative u zahtjevima koji se tiču svih nas, ali nejasno nam je zašto u zahtjevu pod rednim brojem 5. od države (recimo svi mi) tražimo češći monitoring vode, a u isto vrijeme se od Vodovoda ne traži zamjena filtera koji su se trebali promijeniti još 2010. godine. Ukoliko Brodske mame ne žele postati oruđe u rukama političara, moraju tražiti sve odgovore i zaboraviti selektivni pristup, jer će vrlo brzo izgubiti svoju vjerodostojnost. Zahtejve i rokove koje su Brodske mame iznijele pred premijera Plenkovića, prenosimo u cijelosti: 

ZAHTJEVI GRAĐANA GRADA SLAVONSKOG BRODA

1. Poštivanje i primjena članaka Ustava RH na građane Slavonskog Broda, posebno članak 70.! Rok- odmah!!
2. Velika i kvalitetna studija utjecaja onečišćenja u Slavonskom Brodu na zdravlje i kvalitetu života građana SB-a. Rok – početak provedbe do kraja godine i kontinuirano izvještavanje o obradi podataka!
3. Ozbiljnija komunikacija s građanima ( minimalno jednom mjesečno izvještavanje posebnog povjerenika za Slavonski Brod o postignutim rješenjima problema zraka, kao i izvješćivanje građana o rezultatima istraživanja i studija na temu zdravlja – točni i ažurni podaci, ne oni od 2014!)! Rok za imenovanja povjerenika i objavljivanje podataka- tjedan dana!
4. Plan i program provedbe plinofikacije i modernizacije rafinerije- detaljan prikaz i hodogrami! Rok izrade dokumenta – 2 tjedna
5. Češći monitoring vode, na sve čestice koje utječu na zdravlje građana Slavonskog Broda! Rok za odluku – odmah!
6. Izrada planova prevencije, odvajanje novca za liječenja, tretmane i opreme u Slavonski Brod za oboljenja koja se mogu dovesti u vezu sa II. kategorijom kvalitete zraka ( i III. dok je postojala)! Rok za izradu opširnog izvješća - lipanj 2018!
7. Strategija zadržavanja mladih obitelji u Slavonskom Brodu. Detaljan elaborat. Rok za izradu - lipanj 2018!
8. Izrada projekta „Slavonski Brod“ – dodjeljivanje statusa područja od posebne državne skrbi do rješenja problema onečišćenog zraka. Rok za izradu - lipanj 2018
9. Usmjeravanje dijela JANAFovog profita u kupnju stana za korištenje obiteljima čija djeca je se liječe od malignih bolesti u Zagrebu! Rok- mjesec dana!
10. Čime će se Republika Hrvatska braniti u tužbi građana Slavonskog Broda? Detaljan elaborat!
Za sve navedeno očekujemo opširnu dokumentaciju, podatke, kopije dopisa, prepiski, donešenih odluka, statističkih podataka, elaborate.
Istovremeno, i građani Slavonskog Broda skupljaju podatke i studije. Bit će od koristi.
Brodske mame i tate nemaju više strpljenja dok svoju djecu stavljaju na inhalatore! Nemaju strpljenja dok odlaze sa svojom djecom na onkološke odjele.
Brodski roditelji su „Za djecu spremni…“
Brođani za djecu