Koliko sam uspjela vidjeti plan, nova sveučilišna bolnica izgleda kao prva bolnica Europske unije na ovim prostorima, pravi primjer kako se radi u inozemstvu i kako su sve struke integrirane u jedno. To me je sve motiviralo da dođem raditi u Rijeku s ciljem stvaranja vrhunske neurologije, piše Novi list.

Novoimenovana predstojnica Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka doc. dr. Vladimira Vuletić svoju je karijeru započela u Općoj bolnici Slavonski Brod. Za brodsku bolnicu specijalizirala je neurologiju, da bi završni klinički dio specijalizacije odradila u KBC-u Sestre milosrdnice u Zagrebu pod mentorstvom akademkinje Vide Demarin.

Proteklih devet godina provela je u zagrebačkoj Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je vodila Odjel za cerebrovaskularne bolesti s jedinicom intenzivnog liječenja, pružala cjelokupnu skrb oboljelima od bolesti pokreta, posebice od Parkinsonove bolesti, te je kao jedini neurolog bila, i još uvijek je, dio tima za dubinsku mozgovnu stimulaciju i ostale invazivne metode liječenja tih bolesti. Od brojnih inozemnih ponuda koje su joj se nudile tijekom posljednjih godina, odabrala je onu iz Engleske gdje je danas trebala raditi i baviti se neurodegenerativnim bolestima, njezinim glavnim područjem interesa. Međutim, u Hrvatskoj ju je ipak na kraju zadržala prilika da vodi riječku Kliniku za neurologiju.

– Moram priznati da mi se svidjela pozitivna motiviranost i plan izgradnje jednog prekrasnog sveučilišnog centra koji će biti povezan s kampusom, bolnicom, sveučilištem i fakultetom. Naime, liječnici u sveučilišnim bolnicama osim rada s pacijentima koji je najbitniji, trebali bi se baviti i znanošću kojom se unapređuje sama struka i briga o pacijentima. Svidjela mi se ta ideja i izazov da budem dio ljudi koji rade na ovom projektu, da mogu ostaviti trag i iskoristiti sve svoje dosadašnje edukacije, ekspertize i kontakte kako bismo postali prepoznatljivi u svijetu. Koliko sam uspjela vidjeti plan, nova bolnica izgleda kao prva bolnica Europske unije u ovim prostorima, pravi primjer kako se radi u inozemstvu i kako su sve struke integrirane u jedno. To me je sve motiviralo da doselim i dođem raditi u Rijeku. Da otvorim riječku neurologiju i naše mlade snage vrhunskim svjetskim i europskim stručnjacima koji bi dolazili, educirali mlade i motivirali ih da rade vrhunsku neurologiju i bave se znanstvenim radom. Educirani mladi liječnici su ti koji će iznjedriti vrhunsku neurologiju i na tome treba raditi. To je i preduvjet da se ova klinika ne razlikuje od vodećih klinika Europske unije.

Okrenuti pacijentu

No, Zagreb je ipak veći grad, nudi više mogućnosti za profesionalno napredovanje, o uvjetima koje ste mogli imati u Engleskoj da ne govorim...

– Ja sam inače iz Slavonskog Broda gdje sam specijalizirala neurologiju i radila u tamošnjoj bolnici. Tamo sam bila vrlo zadovoljna, Opća bolnica u Slavonskom Brodu je znanstvena baza Medicinskog fakulteta u Osijeku i u bolnici sam imala odlične ravnatelje koji su uvijek podržavali ljude koji žele nešto više. Kod nas bavljenje znanošću nije kao vani gdje postoje dani za znanost. Kod nas je vrijeme koje mi liječnici imamo za znanost od ponoći pa do tri, četiri sata ujutro kada smo umorni i nemotivirani. Moj glavni interes su bolesti pokreta i bolesti kognitivnih poremećaja koje su današnja pandemija. Alzheimerova bolest i Parkinsonova bolest su s obzirom na starenje populacije, bolesti o kojima trebamo promišljati kako ih rješavati i zbrinjavati, kako ćemo pružiti najbolju skrb, a da ti bolesnici i dalje budu bitni članovi našeg društva.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Foto: Silvano Ježina