U Osnovnoj školi ˝Ivan Mažuranić˝ u Sibinju je 1.ožujka 2018. godine provedena dobrotvorna akcija ˝Dan muffina˝, s ciljem prikupljanja sredstava za udrugu ˝Veselo dvorište˝ koja se brine o napuštenim životinjama.
Ideja za ovu akciju krenula je iz 3.B razreda. Dan muffina. Djeca su bila uzbuđena već i na samu ideju jer, muffine obožavaju, životinje vole, drago im je da će pomoći – znači, kad se sve skupa zajedno složi, ne može biti loše, zar ne? Da se razumijemo, nisu oni željni muffina. Nije u tome stvar. Djeca su željna toga da budu dio nečega, da nešto rade, da u nečemu sudjeluju. Oni žele pomoći. I to je najljepše od svega.
Ponosni smo što smo kroz akciju uspjeli prikupiti 1.150,00 kn koje ćemo donirati udruzi, a od čega će se pomoći psima u Veselom dvorištu.
Ništa ne bismo uspjeli bez pomoći roditelja. Oni su pristali ispeći muffine i poslati ih u školu. Ovim putem se još jednom zahvaljujem svim roditeljima iz 3.B razreda. Ponosna sam na vas. Zahvaljujem i svim drugim roditeljima u školi koji su poslali dvije, tri ili pet kuna po djetetu u školu i omogućili mu da donira novac u zamjenu za kolač te nama pomogli prikupiti novac. Budući da smo već u prvoj smjeni ostali bez kolača, a učenici iz druge smjene su također željeli sudjelovati, neki su roditelji i u dva navrata pekli kolače. U provedbi akcije su pomogli i drugi učitelji i učiteljice te osoblje škole.
Budući da se ovih dana puno pisalo po internetu o učiteljicama i odnosu prema životinjama (Pas je/nije član obitelji) željela bih istaknuti ovu akciju, jednu od mnogih koje se u našoj školi provode, kao pozitivan primjer i način kako se djecu uči ljubavi prema životinjama, solidarnosti, poštivanju svakog živog bića. Ne prepucavanjem preko društvenih mreža, ne širenjem mržnje i uvreda na račun škole, prosvjete, učitelja. Nego suradnjom i komunikacijom.
Djeca su kroz ovu akciju mogla na primjeru odraslih učiti kako se ponašati. Roditelji su pokazali da im nije teško odvojiti vrijeme i novac, uložiti trud da nekome pomognu. Učiteljica je pokazala da ni njoj nije teško odvojiti malo slobodnog vremena i da ne trebamo mirno stajati i gledati probleme oko nas, nego ih trebamo rješavati, mijenjati. Škola – učenici i nastavnici i svo osoblje (od teta kuharice do naših teta spremačica), svi koji su se uključili, pokazali su solidarnost. To je zapravo najveća vrijednost ove akcije.
Mi vam u školi radimo takve stvari neprestano. Potičemo djecu na ono pozitivno i dobro. Da se ne mire sa sustavom koji ih tlači i pokušava ih uvjeriti da su bespomoćni i da ništa ne mogu promijeniti. Ako imamo sreću da imamo i roditelje kao što su se pokazali moji roditelji, onda možemo čuda napraviti. Stvar je samo dogovora, iskrenog i otvorenog odnosa, gdje nijedna strana nije nedodirljiva i nepogrešiva.

Izvor: OŠ Ivan Mažuranić