Iako smo narudžbe dostavili u roku, odnosno do sredine srpnja, novu školsku godinu dočekali smo bez dnevnika i imenika. Po meni je to nedopustivo, rekla je Vesna Šimić, ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora u Slavonskom Brodu.

Kako je navela, nastavnici su tako primorani voditi evidenciju u bilježnicima, zapisivati na papiriće i sve to kasnije prepisivati u dnevnike, umjesto da se bave nastavom. Slična situacija vlada i u OŠ Bogoslava Šuleka u Slavonskom Brodu, no tamošnja ravnateljica Slavica Đurđević rekla je da se ipak snalaze kako znaju, piše 24.sata.hr.

Ove je godine Pravilnik o pedagoškoj dokumentaciji stupio na snagu 1. rujna, tri dana prije početka nove školske godine.

To je posljedica velike neodgovornosti prosvjetne vlasti, ali i izdavača, a najveće žrtve te neodgovornosti su učitelji i nastavnici. Svim njihovim problemima sad je dodan i ovaj - tvrdi Stipić. S njim se slažu i u Sindikatu hrvatskih učitelja.

Ovaj propust samo je jedan u nizu pokazatelja kakvo je stvarno stanje u obrazovanju i kako sustav zakazuje već u elementarnim stvarima - kaže predsjednica Sanja Šprem i dodaje kako se u javnosti priča o reformi obrazovanja, a s druge strane pojedine škole nemaju osigurane osnovne uvjete za rad. Izvor blizak ministrici obrazovanja Blaženki Divjak tvrdi da je ministrica, čim je saznala što se dogodilo, odmah zatražila očitovanje nadležnih dužnosnika i služba kako bi se utvrdilo gdje je sve u sustavu obrazovanja zapelo. Reakcija je vrlo brza, ministrica Divjak traži odgovornost i razlog zbog kojeg škole još nemaju dnevnike i imenike - tvrdi izvor blizak ministrici i dodaje kako će se cijela situacija s imenicima i dnevnicima riješiti u roku od deset dana.

"To je svojevrsno omalovažavanje učiteljskog i nastavničkog posla. Primorava ih se na dvostruku nepotrebnu administraciju umjesto da rade svoj odgojno-obrazovni posao. Grozim se nad tim činom i bez obzira na to tko je kriv, ova se situacija mora riješiti i svakako se ne smije ponoviti" - smatra Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod.

Dodaje kako ovo nije prvi put da škole na vrijeme nisu dobile imenike. Ista stvar dogodila se prije nekoliko godina. Siguran je da ni u ovom slučaju na kraju nitko neće odgovarati.