Zahvaljujući partnerstvu Connect IT – brodske udruge za razvoj informacijsko komunikacijskih tehnologija i Instituta za razvoj inovativnosti mladih (IRIM), i u Slavonski Brod ovih je dana konačno stigao BBC micro:bit projekt, koji za cilj ima masovno uvođenje BBC micro:bit tehnologije u hrvatske škole. Podsjetimo, riječ je o zajedničkom poduhvatu velikih svjetskih kompanija BBC-a, Microsofta, Amazona, Samsunga i drugih partnera, a vezano za implementaciju najsuvremenije tehnologije za jednostavnu i atraktivnu poduku, primarno u STEM području, ali i drugim područjima kao što su dizajn i umjetnost. Cilj je projekta podići razinu STEM znanja kod djece i mladih, potaknuti ih da stječu STEM znanja kako bi se, jednom kad postanu radno sposobni, i bavili time.

Tako je u okviru tog projekta u hrvatske škole stiglo prvih 7 tisuća micro:bitova - malih kontrolera, odnosno džepnih računala koje omogućavaju programiranje, kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera preko softvera. A, kako postoji i web stranica isključivo posvećena BBC micro:bitu (http://microbit.org/) moguće je pristupiti svim uređajima povezanima s internetom.

Određeni broj micro:bitova stigao je i u Slavonski Brod, a sve je zapravo rezultat nedavno provedene crowdfunding kampanje koju je pokrenuo Institut za razvoj inovativnosti mladih (IRIM), do sada najpoznatiji po organiziranju Croatian Makers lige - natjecanja iz robotike koje okuplja više od 360 škola, udruga, knjižnica i drugih ustanova i više od 8 tisuća učenika i učenica u Hrvatskoj. U okviru crowdfunding kampanje za nabavku micro:bitova, trebalo je prikupiti 50 tisuća dolara, no prikupljeno je daleko više, čak 300 tisuća dolara.

„Micro:bit je najjednostavnije rečeno mali kompjuter koji se može spojiti na bilo koji uređaj i učiniti da taj uređaj bude pametan. Ima nekakve osnovne funkcije i senzore kao što su reakcije na temperaturu, svjetlost, treskanje, magnetni senzori kojima se mogu odrediti polovi…Inače takvi mikrokontroleri nalaze se u svakom elektronskom uređaju, od dječjih igračaka, mobitela i daljinskih TV upravljača, do perilice rublja. Ovo je nešto što služi tome da bi djeca naučila kako jedno ovakvo mikro računalo integrirati s drugim stvarima oko sebe, kroz edukacijske radionice 'Internet of things', koje inače provodimo i u našoj udruzi Connect IT“, kaže Mladen Sudar, predsjednik udruge.

Već su u tim radionicama povezivali razne elemente u zanimljiv proizvod: uređaj koji će mjeriti broj koraka koji čovjek tijekom dana napravi, te informaciju o tome slati na mobitel, putem bluetootha. Na isti način micro:bit može biti povezan i s robotima. Može se spojiti i s USB kablom, neovisan je jer ima i svoju bateriju koja se može na njega spojiti, „Ovaj je uređaj u osnovi za jednostavne operacije, međutim, ulazi na velika vrata za masovnu proizvodnju pametnih strojeva. Dio smo svijeta koji tehnološki strašno brzo napreduje. Definitivno je ključno pitanje: želimo li biti korisnici strojeva ili želimo sami stvarati i proizvoditi pametne strojeve i uređaje koji će raditi nešto za nas…? Mi smo još u fazi da kupujemo stvari proizvedene vani, svoje novce iznoseći van Hrvatske, umjesto da ih stvaramo ovdje, da svoje znanje koje imamo naplaćujemo kroz proizvode koje ćemo proizvoditi u Hrvatskoj“, kaže Mladen Sudar, ambasador BBC micro:bit projekta za ovaj dio Slavonije. Udruga Connect IT provodit će edukacije o korištenju micro:bitova, za 60 učitelja iz više škola iz Brodsko posavske županije, ali i predstavnike ustanova koje su uključene u projekt kao što su Zajednica tehničke kulture, Gradska knjižnica… „Dakle, ne samo da će se educirati djeca, nego i učitelji, tako da ćemo imati i situacija da će djeca učiti od učitelja, ali i učitelji od djece. Današnja su djeca jako pametna i jako brzo uče, traže izazove, spremni su raditi na novim izazovima, samo ih im treba servirati, a BBC micro:bit projekt je jedan od njih…

Inače, u udruzi Connect IT i dalje traju radionice robotike, kao i mini scratch radionice za djecu od 6 do 8 godina. Nakon uspješnog natjecanja u First Lego League, tim Connect IT udruge priprema se i za slijedeće kolo Craotian Makers lige, rade i na provedbi projekta Code Club (sa 6 grupa djeca) - to je svjetska mreža besplatnih volonterskih klubova programiranja, u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture. Surađuju i s udrugama Academico i Vivak. „Cilj nam je pomaknuti granice i djecu u što ranijoj dobi upoznati s radom na računalo, ne za igre, nego da budu kreativni i da stvaraju nešto na tome računalu, ujedno se zabavljaju i uče nešto novo. Veselimo se početi raditi s micro: bitovima jer nude jako puno mogućnosti i povezivanja s drugim uređajima“, zaključuje Mladen Sudar.

Ivica Vlašić