Koliko često dobijete informaciju kako je prošlo puno vremena od kad ste zadnji put promijenili svoju lozinku, i da bi bilo dobro mijenjati ju barem jednom mjesečno kako bi povećali razinu svoje online sigurnosti?
Do sada se razmišljalo na taj način, no Paul Edmonds, tehnološki šef odjela britanske agencije za računalnu sigurnost, je izjavio kako sigurnosna industrija daje pogrešne informacije o pozitivnim učincima čestih promjena lozinki. Do sada se prezentiralo kako takva praksa povećava sigurnost, no u stvarnosti se zapravo postiže suprotan učinak jer je velika vjerojatnost kako ćemo svakom izmjenom lozinke za svoj račun kreirati sve nesigurnije lozinke.

Primjer koji je Edmonds dao je PayPal, koji godinama od svojih korisnika nije tražio promjenu lozinke. Da je upravo mijenjanje lozinke ključno za cyber sigurnost, PayPal bi do sada izgubio mnogo novca.

U ovoj teoriji Edmonds nije sam. Sve više stručnjaka smatra da češćim izmjenama lozinki odabiremo sve jednostavnije lozinke, koje su time i predvidljivije za cyber napadače.  

Izvor: zimo.dnevnik.hr