Stanari u neboderima na brodskom korzu muku muče s mjestom za parkiranje. Dolaskom toplijih dana i zbog čestih programa na korzu, taj problem još više eskalira. Zadnji primjer je bio jučer kada se na korzu gledala utakmica između Hrvatske i Portugala. Ljudi su parkirali gdje je tko stigao, a brojni automobili su bili parkirani na nedozvoljenim mjestima. Jedan od njih bio je i automobil stanara na korzu koji se obratio načelniku prometne policije. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Otvoreno pismo načelniku prometne policije Policijske uprave brodsko-posavske

Osjećam veliku potrebu da vam se zahvalim. Ako mi još jednom netko kaže da policija u RH ne radi svoj posao, oštro ću mu se usprotiviti. Zahvaljujući temeljitoj izobrazbi vaših prometnih policajaca, mi nepoćudni građani pomalo se dovodimo redu.
Ovim putem vam se pismeno ispričavam što sam sinoć zbog prometnog kolapsa koji je izazvala utakmica između Hrvatske i Portugala, parkirao automobil na zabranjenom mjestu. Istina, radi se o mjestu na koje je donedavno bilo dozvoljeno parkirati stanarima tri nebodera na korzu. S obzirom na javni poziv građanstvu na zajedničko praćenje utakmice, sva okolna parkirna mjesta, uključujući i ona malobrojna koja pripadaju stanarima zaposjeli su naši gosti. Kao pravi domaćini, mi se bunimo, jer gost je svetinja.
U tom kuršlusu parkiram pogrešno, kao i mnogi drugi, računajući da ionako ujutro u 7:30 odlazim, a auto nikome ne smeta, jer nedjelja je. Loša večer, loš rezultat i propast nacionalnog nogometnog sna, bitno su mi se popravili ujutro. Na sada, polupraznom parkiralištu, na vjetrobranskom staklu, nađoh „čestitku“.
U nedjelju, 26. lipnja u 7:05, kažnjen sam s 500 kuna. Bože, hvala ti za takvg djelatnika te vam predlažem da policijskog službenik br. 365 i još neka dva broja obavezno nagradite s kakvim dodatnim bodovima, jer se i nedjeljom u 7:05 bori protiv nas vandala. Dajte mu novčanu nagradu i pohvalnicu i istaknite to kao svijetli primjer drugima i po mogućnosti mu pojasnite zašto je prekršaj ako se parkira 5 metara od pješačkog prijelaza na slobodnom parkirnom mjestu, a zašto možeš parkirati uz pješački prijelaz ako plaćaš. Možda bi ga tako revnog trebalo prebaciti na odjel za gospodarski kriminal. Takav odlučan i nepokolebljiv, sigurno bi hvatao krupne ribe. S obzirom na rukopis, vidi se da se radi o pravom državnom uposleniku, jer me taj potpis podsjeća na one doktorske na donedavno ručno popunjavanim nalazima. Ne sumnjam da se radi o dobrom čovjeku i namješteniku i upravo zato ću platiti ovu kaznu. Odbit ću si to od kave i novina i ne razumijem zašto se moji susjedi bune na iste kazne, jer meni je bitno da se u ovo vrijeme osjećam sigurnim.
Malo mi smetaju česte ranojutarnje orgije na korzu i i parkingu i taman kad posumnjam da nas policija baš i ne štiti, dođe vaš djelatnik u 7 ujutro i dokaže mi suprotno.
Navedenom prometnom policajcu broj značke 365 i još nešto, ovim putem želim puno zdravlja i sreće u karijeri i neka ga dobri Bog svakog dana nagrađuje dobrotom i samilošću i zaštitom, onako isto kao i on nas.
Poštovani načelniče, upišite ga u posebnu knjigu tamo gdje su revni i ambiciozni i neka nas svojom dobrotom potiče da i mi postanemo kao Švicarci, a ne da se tamo selimo.

Srdačno vaš,

Podatke o imenu dat će vam policajac 365 i još nešto

Foto: Ilustracija