O obnovi zagrebačkih studentskih domova Sava i Cvjetni u zadnje se vrijeme puno govori.Studenti su nezadovoljni jer će radovi biti završeni daleko iza početka akademske godine, a naručitelj i izvođač radova brinu svoje brige.

Naime, projekt je sada vrijedan 300 milijuna kuna, a kako se doznaje iz MZOS-a obnova studentskih domova financirat će se najvećim dijelom iz EU fondova, a o ukupnom financijskom pokriću projekta brinu SC Zagreb, Sveučilište u Zagrebu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. U Državnom proračunu osigurana su sredstva potrebna za sufinanciranje projekta obnove domova.

Međutim, kako pše portal srednja.hr, natječaj za dodjelu sredstava Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU uopće nije pokrenulo natječaj, te ga stalno odgađaju. Iz MZOS-a poručuju studentima da će se 400 kuna stipendije mjesečno dodjeljivati sve dok traje obnova.

Ipak, subvencija od 400 kuna nikako nije dovoljna kada se zna da se cijene stanova u Zagrebu kreću od tisuću kuna pa naviše. Studenti su ogorčeni i smatraju da se u renoviranje domova trebalo ući puno ranije kako bi radovi bili gotovi zajedno s početkom akademske godine i onda ne bi bilo nikakvih problema za sve studente koji za vrijeme studiranja borave u domu. Jedan od studenata i korisnika doma na svom je Facebook profilu napisao: "...da ne dolaze strani studenti nikad se to ne bi renoviralo jer našima su domovi dovoljno dobri. Samo kada stranac dolazi nećemo i nesmjemo se brukat. Osim toga, nije da tek par mjeseci znaju da to treba napraviti , imali su godine da se pripreme, al naravno sve u zadnji tren..."

- "Useljenje prije Bozica teško, dakle nema useljenja minimalno do kraja 3.mjeseca jer ne znam samo kako misle izvodit radove kad krene zimsko vrijeme sa kišom, snijegom i ostalim pogodnostima. Ako zapravo uopće bude useljenja, poznavajući poštivanje rokova izgradnje nečega u ovoj lakrdiji od države", piše student Hrvoje sa Save.

- Rok za izvođače radove je 15.12., a naš rok se kompromirao sa 30 na 10 dana te ćemo učiniti sve da zadatke koje imamo pred useljenje napravimo u tom kratkom roku, rekao je glavni arhitekt Damir Ivšić. Na pitanje novinara je li se mogao pokrenuti novi natječaj i izbjeći direktno pogodovanje u poslu vrijednom 300 milijuna kuna, Ivšić tvrdi da je sve bilo prema zakonu. - Financijski uvjeti su bil vrlo strogo kontrolirani od strane Povjerenstva za stranu nabavu i u tom povjerenstvu su tri certificirana stručnjaka za to područje. Oni su detaljno provjerili sve tvrtke koje su bile u postupku te nisu našli nikakve razloge za poništavanje ili upitnost postupka, odgovorio je Ivšić.

Inače, posao renoviranja studentskih domov dobia je tvrtka Projektgradnja u većinskom vlasništvu Agrokora.