U zagrebačkom Kinu Europa jučer je u okviru  programa Unaprjeđenje i razvoj sporta u policiji održana svečanost dodjele odlikovanja policijskim službenicima za ostvarene vrhunske rezultate.
Svečana dodjela održana je u okviru obilježavanja Dana policije, a namjera je prigodno istaknuti i nagraditi policijske službenike koji su zaslužni za ostvarene vrhunske rezultate. Ovoj svečanoj prigodi nazočili su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, državna tajnica Središnjeg državnog ureda za sport Janica Kostelić, državna tajnica ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, državni tajnik ministarstva unutarnjih poslova Žarko Katić, glavna tajnica ministarstva unutarnjih poslova Sanda Šimić Petrinjak, brojni policijski visoki dužnosnici, predstavnici agencija, institucija, sveučilišne i akademske zajednice, sportaši, policijski službenici sportaši i brojni drugi.

Medalje i prigodne nagrade trinaestero policijskih službenika koji su svojim dugogodišnjim radom i vrhunskim sportskim uspjesima u najboljem svjetlu predstavljali hrvatsku policiju u zemlji i svijetu uručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, a na inicijativu Povjerenstva za sport MUP-a. Nagrađeni sportaši bave se različitim vrstama sporta od streljaštva, veslanja i atletike pa do raznih vrsta borilačkih sportova kao što su boks, savate boks, kickbox, judo i hrvanje. Osim na prvenstvima u Hrvatskoj sudjelovali su na igrama vojne policije, međunarodnim turnirima, Mediteranskim igrama, europskim i svjetskim natjecanjima, europskim i svjetskim policijskim igrama, humanitarnim turnirima te Olimpijadi.

Nagrađeni policijski službenici: Vlado Cindrić, PU karlovačka (streljaštvo), Josip Ćelić, Ravnateljstvo policije (streljaštvo, samoobrana i atletika), Andrej Gudac, PU primorsko-goranska (kickboxing), Sanja Komar, OKCP MUP-a (streljaštvo), Marija Kosi, PU varaždinska (savate boks, boks, kickboxing i atletika), Senad Mujagić, PU sisačko-moslavačka (hrvanje), Ivan Oberan, PU dubrovačko-neretvanska (judo), Luka Šimić, PU zagrebačka (kickboxing), Stjepan Vugdelija, SJP Split (boks), Veljko Županić, ATJ Lučko (streljaštvo), Hvoje Marić, Policijska Akademija (streljaštvo), Štefo Lutz, IJP PU zagrebačke (veslanje), Igor Praunsperger, Policijska akdemija (streljaštvo).

                   

 

Nakon svečanog programa dodjele odlikovanja prikazan je autobiografski dokumentarni film „Smije li ratnik plakati“ autora Krešimira Šimića, policijskog službenika Policijske uprave brodsko-posavske također uspješnog sportaša. Krešimir je 1992., sa tri i pol godine, ostao bez oca u Domovinskom ratu. U znak sjećanja na pokojnog oca te u čast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, odlučio se na nesvakidašnji pothvat, otrčati ultramaraton od Zagreba do Vukovara, u dužini od 351. kilometara, a cilj mu je bila Ovčara gdje se poklonio žrtvama Domovinskog rata. Inače prvi ovaj ultramaraton istrčao je sa 21. godinom kao najmlađi sudionik ikada. Krešimir je istaknuo kako osjeća veliki ponos i čast što je Ministarstvo unutarnjih poslova na ovaj način odalo počast njegovom, ali i ostalim poginulim očevima i njihovoj djeci. Za njega biti policajac je poziv i u njegovoj odluci da i sam obavlja taj poziv ključno je bilo odrastanje bez oca koji je položio život za domovinu i životne vrijednosti koje mu je usadila majka.