"Sve je ovo počelo prije godinu i pol dana. Trčati sam počeo sasvim slučajno. Naime, prijateljica je odlučila smršavjeti, a nije joj se dalo samoj trčati, pa me zvala da trčimo zajedno. I kako smo trčali svaki dan, sve više i više mi se svidio taj sport.", počinje priču Andrej Ćosić, mladi brodski triatlonac.

Andrej, reci nam kako je sve ovo krenulo? Zašto baš triatlon?

Prvo natjecanje na kojemu sam sudjelovao, bio je Osječki Ferivi polumaraton, a do tada sam trčao samo iz hobija. I sada još mogu reći, kako više trčim iz nekog hobija, ali počeo sam ozbiljnije gledati na to, kako sam uvidio svoje mogućnosti, Plivanjem sam se počeo rekreativno baviti još prije par godina, a ujedno sam i povremeno znao voziti bicikl. Razmišljao sam, kako bi bilo dobro ujediniti sve te aktivnosti u jednu i tako sam došao do ideje da se okušam u trčanju triatlona. Na samom početku nisam znao hoću li se pronaći u tome, jer je to dosta zahtjevan sport. Kako bih iskušao svoje mogućnosti, odlučio sam se pripremati za Olimpijski triatlon koji se sastoji od 1500m plivanja, 40 km vožnje biiklom i 10 km trčanja. Triatlon je prošao uspješno, a za proći ga trebalo mi je nešto manje od 3 sata. 

Na kojim utrkama si do sada sudjelovao? Jesi li kući ponio koju medalju?

Utrke na kojima sam do sada sudjelovao bile su: Osječki Ferivi polumaraton, Brodski polumaraton i Olimpijski triatlon Slavonski Brod. Na žalost, sva događanja vezana uz triatlon i sama natjecanja su izvan Slavonskog Broda, a pošto nemam još vozačku dozvolu, nemam baš kako otići izvan grada na natjecanja. Što se medalja tiče, vlasnik sam samo jedne, a to je medalja sa Osječkog Ferivi polumaratona, jer kako sam rekao, dosta je teško pratiti sva triatlon natjecanja bez vozačke dozvole.

Koji su tvoji ciljevi za budućnost? Vidiš li se u sportu?

Prvi i osnovni cilj mi je prvenstveno da završim fakultet. Triatlonom se namjeravam i dalje baviti, ali sa strane, dok ne riješim sve osnove, koje me koče da sudjelujem na natjecanjima. U sportu se svakako vidim, ali isto tako moram naglasiti i kako je triatlon dosta skup sport. Sami odlazak na natjecanja i pripreme iziskuju dosta financijskih ulaganja, ali i puno truda.

Prijavio si se na IRONMAN 70.3, međunarodnu triatlonsku utrku koja se održava u Puli? Što očekuješ?

Tako je, IRONMAN 70.3, je jedna od najmasovnijih svjetskih utrka. Održat će se u Puli, 17. rujna. To je dosta zahtjevna utrka. Potrebne su i fizička i psihička snaga te dosta mukotrpnog vježbanja i priprema.Pulski Ironman 70,3 je brza i atraktivna utrka i za sudionike i gledatelje, ponajprije zbog male visinske razlike koja će varirati između 200 i 250 metara. Prva, plivačka etapa održat će se u uvali Ambrela na Verudeli, uz tri kruga plivanja, ukupne dužine 1,9 km, potom slijedi biciklistički dio koji se vozi od Pule, preko Loborike, Kanfanara, Rovinja i Vodnjana, natrag do Pule. Na rivi započinje posljednja etapa, trčanje u dužini od 21 km, kroz tri kruga po Puli, s ciljem u Areni kao najspektakularnijim dijelom utrke. Ukupna kilometraža iznosi 114, odnosno 70,3 milje što je i službeni naziv utrke. Moram priznati da me puca jak adrenalin, ne znam što mogu očekivati. Pripremao sam se i još se pripremam. Nadam se da ću ju uspješno proći i da će mi se sve pripreme i sva odricanja isplatiti.

Osim triatlona, baviš li se još čime? 

Da, pohađam Spartan treninge koji se održavaju u Slavonskom Brodu,. Tu se ujedno i pripremam za triatlone. Ekipa je odlična, treneri još bolji. U slobodno vrijeme, zadnjih godinu dana, bavim se i Crossfitom. To je spoj vježbi snage i izdržljivosti te je odlično za izgradnju tijela, što je sastavni dio onog čime se bavim. Uglavnom, jako dobra stvar, zaista uživam baveći se svim tim sportskim aktivnostima. Opuštaju tijelo i um.

Andreju želimo puno sreće u daljnjim natjecanjima!

Dajana Čavčić Šafar