Zbog sigurnosti samih biciklista i drugih sudionika u prometu prema Zakonu i pripadajućem Pravilniku svaki bicikl koji sudjeluje u prometu mora imati propisanu opremu i signalizaciju, piše automania.20minuta.hr.

A, malo je onih koji su upoznati s popisom obaveznih uređaja i naprava koje bicikl treba imati, premda je Pravilnik koji to propisuje donesen još 2005. godine. Na našu veliku žalost sve veći broj biciklista koji se kreće tijekom cijelog dana po cestama i ulicama svjetla na biciklu smatraju dodatnom opremom koju većina biciklista ne stavlja, a oni koji stave pa im netko ukrade (jer su lijeni svaki put kad se parkiraju skinuti te lampe) obično iz nekog protesta ne žele kupiti nove. Komplet prednjeg i stražnjeg svjetla za bicikl može se kupiti već od 30 kuna, pa je gotovo nevjerojatno kako smo prošavši centrom grada Zagreba oko ponoći tijekom radnog dana u jedan sat promatranja od 14 uočenih biciklista čak 12 nije imalo svjetla, a i ona dva koja su imali koristili su bijelo svijetlo koje blinka, a ne svijetli kontinuirano. Zanimljivo je kako neki od biciklista imaju relativno dobre i skupe bicikle, ali ipak škrtare na svjetlima. Donosimo nekoliko zakonskih odredbi koje svakako pročitajte i poštujete ih dok se vozite biciklom po mraku:

Bicikl mora imati ugrađeno prednje bijelo svjetlo, a mora biti upaljeno noću ili danju kod smanjenje vidljivosti
Bicikl mora imati jedno ili dva simetrično postavljena svjetla za osvjetljavanje ceste, a moraju biti izvedena i pričvršćena na prednjoj strani bicikla. Svjetlost koju daje svjetlo mora biti bijele boje, a udaljenost svjetleće površine toga svjetla od površine ceste ne smije biti veća od 1,2 m ni manja od 0,4 m kod bicikla. Svjetlo na biciklu mora biti izvedeno i podešeno tako da osvijetljeni dio ravne ceste nije dulji od 50 m ni kraći od 10 m. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Bicikl mora imati ugrađeno stražnje crveno svjetlo, a mora biti upaljeno noću ili danju kod smanjenje vidljivosti
Bicikl mora imati jedno ili dva simetrično raspoređena prema uzdužnoj okomitoj ravnini vozila postavljena stražnja pozicijska svjetla crvene boje te moraju biti izvedena i pričvršćena na zadnjoj strani vozila. Udaljenost svjetleće površine svjetla od površine ceste ne smije biti manja od 0,25 m ni veća od 0,9 m. Reflektirajuća površina stražnjega crvenog katadioptera mora iznositi najmanje 8 cm. Ovo svjetlo može biti izvedeno zajedno s katadiopterima. Za takav prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu od 300 kuna.

Pedale na biciklu obavezno moraju imati jedan katadiopter žute ili narančaste boje na svakoj strani pedale i to s prednje i stražnje strane pedale

Bicikl mora imati na bočnim stranicama prednjega i stražnjeg kotača bicikla reflektirajuća tijela koja reflektiraju svjetlost bijele ili žute boje.

Dakle, ako Vaš bicikl nema navedene uređaje, odmah ih kupite, te ih ugradite na bicikl prema propisanom mjestu. Kompletan 'Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama' možete pročitati na linku PRAVILNIK. 

Autor: Davor Kindy