Tradicionalna pobožnost Križnoga puta za mlade župa Slavonskobrodskog dekanata ove je korizme „izašla“ iz samoga grada, točnije rečeno, na Brodsko brdo, iznad grada. Naime, po prvi puta ove je subote, 18. ožujka organiziran Planinarski križni put za mlade (PKP) i to na 7 kilometara dugoj hodočasničkoj ruti od crkve u Brodskom Vinogorju, i preko brda, kroz šumu do jezera Petnja.
U pobožnosti Križnoga puta, kojega je ove godine organizirao Studentski katolički centar Slavonski Brod (SKAC), sudjelovalo je 70-ak mladih. Bilo je tu srednjoškolaca, studenata, radničke mladeži (…) koji su u hodu za križem, razmatrali postaje Kristove muke kako ih je opisao, nedavno preminuli, mons. dr. Tomislav Ivančić.

Po završetku Planinarskog križnog puta, na završnoj postaji, mladi su vjernici sudjelovali na svetoj misi, koju je uz jezero, na splavi kraj Ribičke kuće predvodio vlč. Robert Farkaš, župnik župe sv. Leopolda Mandića i duhovnik SKAC-a.
„Već dugi niz godina u Slavonskom Brodu imamo tradiciju organizacije Križnoga puta za mlade vjernike koji je mijenjao svoje oblike, a u zadnjem je bio kroz sve župe grada, odnosno brodskog dekanata, najvećim dijelom javnim prometnicama. No, zbog značajnih promjena u prometu i kompliciranosti organizacije, ove godine odlučili smo ponuditi mladima nešto novo, drugačije – Planinarski križni put, i to brdskim stazama iznad grada, u prirodnom okruženju, kroz šume, jednom riječju kroz ljepote Božjega stvaranja. Zašto baš brdo? Svi veliki događaji bili su na brdu: Mojsije se penjao na brdo razgovarati s Bogom, Isus se penjao na brdo svoga preobraženja, početak Isusove muke nalazi se na brdu Maslinskom, Isus je raspet i umro na brdu Kalvarijskom. Brdo je uvijek za ljude bilo nešto što je s jedne strane davalo osamljenost potrebnu za promišljanje o sebi i o Bogu, a s druge strane izazivalo i određeni napor. Stoga smo i mi željeli to penjanje i pješačenje brdom, taj jedan fizički napor, prikazati Gospodinu u duhu korizmene pokore, a također iskoristiti za druženje i povezivanje u vjeri“, rekao je vlč. Farkaš te izrazio nadu da će slijedeće godine biti dvostruko više mladih na Planinarskom križnom putu.

„Križni put trajao nekih dva i pol sata, bilo je jako lijepo u prirodi moliti u hodu za križem. Hodočasnička ruta bila je duga 7 kilometara, i želio bih u ime organizatora zahvaliti Ivici Klemu, planinaru, koji nam je nam je bio planinarski vodič stazama naših brodskih brda, kao i članovima Sportsko ribolovne udruge Petnja koji su nam na raspolaganje dali Ribarski dom i prostor za odmor“, rekao je potpredsjednik SKACA-a Danijel Tomičević. Za sve hodočasnike je, nakon duhovne, organizirana i tjelesna okrjepa – druženje uz roštilj, u prirodi.

Ivica Vlašić