Nepoznavanje zakona i propisa neke države ne znači kako ste zbog toga amnestirani od plaćanja novčane kazne ili drugog oblika kazne, piše Automania.20minuta.hr. To bi se mogli vrlo brzo u praksi uvjeriti i naši vozači koji se voze kroz Sloveniju. Ako vas slovenski policajac uhvati kako vozite automobil bez sigurnosnog pojasa morat ćete platiti novčanu kaznu od 120 eura. Čini vam se puno? Tek da vidite kolika je jedna druga kazna. Ako vas policajac zaustavi i bez dozvole izađete iz svog vozila može vas nagraditi novčanom kaznom od čak 500 eura, a ako ste slovenski državljanim uz eure dobit ćete i pet kaznenih bodova. Doduše, policajac može za ovaj nedozvoljeni postupak vozaču uručiti i samo opomenu, ali ako ste iz Hrvatske čisto sumnjamo kako ćete uživati ovakvu povlasticu.

Evo što kaže u originalu: 'Zakon o pravilih cestnega prometa v delu, ki se nanaša na dolžnost upoštevanja pravil v 27. členu določa, da voznik in potniki ne smejo izstopiti iz oziroma z vozila v času izvajanja uradnega postopka, dokler jim pooblaščena uradna oseba tega ne dovoli. Predvidena globa, ki se tega ne drži, je 500 eurov in pet kazenskih točk.'

Dakle kada vas u automobilu u Sloveniji zaustavi policija, morate ostati u njemu, u suprotnom i vozaču, ali i putnicima ide kazna od 500 eura. Vozač i putnici smiju napustiti automobil samo ako im to policajac kaže, odnosno dopusti. Ugodna vožnja!