Od ukupno nešto manje od 500 tisuća invalida u Hrvatskoj, 258 je tisuća invalida rada koji danas obilježavaju svoj dan. I dalje u Hrvatskoj ima dosta predrasuda i stereotipa, a ovaj dan je prigoda da se mnogi riješe tih stereotipa i da se osvijesti šira javnost o svakodnevnim potrebama i problemima ovih osoba. 

"Možda je razlog neprepoznatljivosti u društvu što invaliditet nastaje u starijim godinama. Mi svi imamo svoje obitelji i obaveze, te nemamo vremena da se prečesto družimo. S druge strane mi smo osobe koje smo radile cijeli radni vijek, previše smo ponosne, pa ne volimo da nas ljudi gledaju kao osobe s invaliditetom, koje nešto traže i trebaju pomoć", kaže Jasmina Polak, predsjednica slavonskobrodske Udruge invalida rada za Soundset Brod, te ističe da se obilježavanjem ovog dana želi ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada.

"Kada čovjek postane osoba s invaliditetom o tome procjenjuje i presuđuje invalidska komisija koja se nalazi pri HZMO-u, ili liječnik uputi ili ako se radi smao o tjelesnom oštećenju sama osoba mora ponijeti zahtjev i priložiti određene nalaze, a onda o tome određuje jedinstveno tijelo vještačenja", kaže.

Upravo to tijelo sporo obavlja postupak utvrđivanja invaliditeta, koji traje mjesecima, pa čak i više od jedne godine. To je jedan od ključnih problema koji treba riješiti.