U subotu 2. lipnja 2018. godine 19 planinara Planinarskog društva Dilj gora sudjelovali su na tradicionalnom usponu na najviši vrh Hrvatske Dinara (Sinjal 1831 mnv), a koji svake godine organizira Hrvatski planinarki savez. Početna točka uspona na najviši vrh Hrvatske je u selu Glavaš gdje se nalazi i planinarska kuća odakle staza vodi uzbrdo po otvorenom terenu kroz nisko raslinje i kamenjar do srednjovjekovne utvrde Glavaš izgrađene tijekom 15. stoljeća.
Kako se uspon nastavlja tako su se otvarali sve divniji pogledi na okolne vrhove i planine. Do samog vrha stiglo se za oko 4 do 5 sati, a sam spust nazad zbog pretežno kamenitog terena je bio skoro zahtjevniji nego uspon.
S vrha se pruža pogled u svim smjerovima, sjeveroistočno na Troglav i Konj, jugoistočno na Peručko jezero, južno na Kijevski Kozjak i Svilaju, a zapadno na Prominu.
Sam dolazak na vrh svima je bio nezaboravan i ispunjenje velike želje, a spoznaja da se stoji na vrhu Hrvatske i pogled u kojem se uživa s vrha je bio nagrada za svaki pređeni korak.
Za pohvalu je napomenuti da je na pohodu sudjelovala i jedna desetogodišnjakinja, koja je bez problema zajedno s ostalim planinarima uspjela osvojiti najviši vrh Hrvatske i dobila posebno planinarsko priznanje.
Veliki dio sudionika pohoda su bili novi članovi planinarskog društva, kao i polaznici Opće planinarske škole, koji svakim novim izletom imaju priliku primjeniti znanje iz škole i steći nova planinarska iskustva.
Čekaju nas novi vrhovi! 
Svi zainteresirani mugu se pridružiti tako da se učlane u planinarsku udrugu, a  sve informacije o čalnstvu i budućim izletima mogu pronaći na našoj facebook stranici i javiti im se na e-mail.

Tekst: Planinarsko društvo Dilj gora (MGJ)
Foto: Marina B.