Ove godine, po prvi puta, Ivan Salantić, 69.godišnji Brođanin, sudjelovao je na legendarnom Plitvičkom maratonu, utrci koja se smatra jednom od najtežih u Europi.

U pitanju je dosta teška staza koja ima uzbrdice, nizbrdice, kombinaciju trčanja po suncu, uz jezera, što je zahtjevno, ali i zanimljivo za trkače jer je poseban osjećaj trčati po dijelu Nacionalnog parka Plitvice.

„Ovoga puta nisam ganjao nikakav rezultat nego sam ga išao samo istrčati. Prvi puta sam bio općenito na maratonu, trčao sam do sada samo polumaratone i kraće utrke, te neke revijalne. Dobro sam se pripremio, 20 tjedana su trajale pripreme, te nisam osjećao napor kao što sam slušao od mnogih drugih te čitao u različitim priručnicima i knjigama. Oni kažu kako je maraton zbir bolova i bez nikakvog zadovoljstva. To nisam osjećao i uživao sam u prirodi, te uz jezera i šume NP Plitvice. Nisam nikakvih tegoba imao ni tada ni poslije“, rekao je za Soudnset Brod Salantić.

Kako bi se kvalitetno pripremio za maraton, pretrčao je oko 950 kilometara, što je naporno, ali ako se gleda da se 5 dana u tjednu trenira, a ostala 2 su zadužena za odmor i rekuperiranje, Salantić kaže kako se s lakoćom dočeka sljedeći trening.

„Aktivno trčim više od 20 godina i mislim da mi nije bilo nikada lakše trčati nego sada, bez obzira na godine“, rekao nam je Ivan i dodao kako je trčanje za njega nešto fantastično.

Nakon Plitvičkog maratona ima malo vremena za odmor, jer već sljedeći mjesec kreće s pripremama za ravničarski maraton – Zagrebački maraton, 8. listopada. Nada se da će se uspjeti pripremiti jer mu je ravničarski maraton velika želja, a mogao bi ići tamo i na rezultat.

„Trčanje je najjeftiniji sport, trebaju vam samo tenisice i dobra volja, ne treba se uplašiti prvih tegoba. Kada sam krenuo s trčanjem bilo je bolova dok se tijelo ne navikne. Ne treba dugo trčati, kilometar do dva, pa pet, a kasnije kada se organizam prilagodi treba krenuti na duže. Shvatite onda da je to najbolje što se može dogoditi u životu po pitanju sporta i rekreacije, igrao sam i nogomet u životu, ali ovo je nešto fantastično, puno bolje i zdravije“, rekao nam je Ivan Salantić.

Autor: Nikola Knežević/Soundset Brod