Šahovski klub Posavac iz Ruščice slavi 18 godina vrlo uspješnog rada. Tom prilikom su objavili priopćenje u kojem opisuju svojih prvih 18 godina. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ljubitelji šaha Brodsko-posavske županije znaju da je Šahovski klub «Posavac » iz prigradskog naselja Ruščice kraj Slavonskog Broda, najbolje ustrojen i organiziran klub na ovim prostorima . Da je tako, potvrđuju raznolike aktivnosti i brojni turniri koje priređuju entuzijasti ovog amaterskog kluba, ali zato prema ozbiljnosti i uvjetima prvoligaškog kluba. Od osnivanja kluba 03.09.1998. godine organizirano je 311 turnira, na kojima je nastupilo 7.528 igrača sa šire regije.
Šahovski klub «Posavac » prvi je utemeljio i pokrenuo Školu šaha u Brodsko-posavskoj županiji i to još 2001. godine. Tako je do danas kroz školu prošlo 80-tak kadeta i kadetkinja, a trenutno školu šaha pohađa 10 kadeta .Školu šaha vodi naši istaknuti šahisti – Zoran Ivanović i Mato Opačak. Rezultati rada škole primjetni su već duže vrijeme, tako su naši kadeti već pet godina prvaci osnovnih škola Grada i Županije. ŠK ''Posavac '' je u tri navrata bio domaćin seminara za klupske i županijske šahovske suce .Klub je za 2011.godinu dobio zlatnu kovanicu za svoj primjeran rad u sportu od Brodsko-posavske županije. Dana 21.07.2015.godine Šahovski klub POSAVAC, Ruščica je prvi put dobio službeni zastavu dvobojna bijelo plave boje, dimenzije omjera dužine i širine 2 : 1 u skladu sa zakonskim odredbama. U sredini zastave ,dijagonali nalazi se grb kluba obostrano ,obrubljen zlatno /žutom trakom . Grb je smješten na sredini zastave .Klub svake godine izda godišnji BILTEN .

Naši kadeti ; Tena Kolakovski,Ivan Opačak,Adam Talić,Petar Lovrić,Vedran Zmaijić,Jurica Tokić,Marija i Eva Martić,Lucija Grgurević,Brigita i Barbara Hiller,Kristina Rašić,Ivan Rakić,Benjamin Grgurević , Mateo Zeba , Dominik Udovičić ,Filip Barbarić i Ivica Martić su proglašeni kao nadareni sportaši, u šahu. Najbolji kadet za 2005. godinu II. HŠL-Istok, je Adam Talić, također naš perspektivni kadet-junior, nadareni sportašem je proglašen na Brodsko-posavskoj županiji za 2007.godinu junior Ivan Opačak Jack. Pomladak kluba svake godine nastupa na igrama Mladih u Splitu gdje su Sara Jaćimović 2011.godine i Lucija Grgurević 2013.godine zauzele 1. Mjesto u svojoj kategoriji .
Klub je pet godina vodio na ljetovanje u Biograd na moru, darovite polaznike škole šaha. 2006. godine pokrenuli smo svoju internet stranicu. Sve vijesti mogu se pratiti na stranici kluba sk-posavac.hr , a do sada je našu stranicu posjetilo 220 tisuća ljubitelja šaha i drugih znatiželjnika. Od aktivnosti, posebno ističemo da već 13 godina klub organizira hodočašće u Međugorje gdje organizira šahovski turnir. Klub svake godine organizira memorijalni turnir Mandić-Vidaković-Bajan. U 2007 godini klub je nastupao kao reprezentacija Hrvatske u Novom Sadu zauzela je 19. mjesto od 24 države.
Prvi sastav seniora se takmičio se u u drugoj Hrvatskoj šahovsku ligi –Istok nakon 18 godina mukotrpnog amaterskog rada ostvario nam se san mala sredina pa smo postali drugoligaši .Najviše tereta u 2 ligi podnijeli su Mato Opačak ,Željko Štefančić,Adam Talić,Ivan Opačak,Ivan Tomić ,Branko Pekarik,pokojni Darko Bajan ,Ninoslav Ljubičić i Dragan Pavić.

U klubu imamo 4 Majstorska Kandidata to su : Branko Pekarik, Ivica Kolakovski, Mato Opačak i Ivan Tomić ,osam prvokategornika to su : Zoran Ivanović ,Ivan Opačak, Dragan Pavić,Željko Štefančić,Josip Majić,Ninoslav Ljubičić,Antun Rakić i Adam Talić , pet drugokategornika to su :Dominik Udovičić ,Mario Rajković,Ivan Opačak Jack ,Brigita Hiller i Jozo Kovačević,četiri trećekategornika to su : Miljenko Talić,Benjamin Gregurević ,Barbara Hiller i Berislav Kodžoman, tri četverokategornika to su : Ivan Rakić,Tena Kolakovski i Barbara Hiller i pet vankategornika to su :Niko Bačić ,Leon Rakić ,Lucija Ljubičić, Borna Vujčić i Hrvoje Šmehil . Najbolji rejtingirani CRO igrač kluba je prvokategornik Zoran Ivanović 2079 bodova , na međunarodnoj listi ELO se nalazi sa 1963 boda.Predsjednik kluba je bio Izbornik Hrvatske reprezentacije u šahu za invalide u mandatu od četiri godine.
Klub ima odličnu suradnju s Općinom Klakar, i Brodsko-posavskom županijom a surađujemo i sa županijskim udrugama. Članstvo kluba zahvaljuje svima koji pomažu radu kluba, a posebno sponzorima i donatorima, a ističemo: Brodsko-posavsku županiju, općina Klakar , Croatija Osiguranje , Građevinsko poduzeće Mrki, Angro knjigovodstvo usluge,Unikat Atelier –galerija, Turistička agencija Lunatours d.o.o TRAVEL AGENCY.
Zahvalni smo web portalima koji nas prate to su ; 035 brod portal,Sb online, Ebrod, SBPeriskop i SB plus.Otvorenom radio , Narodnom radio ,Radio Brodu-SOUNDEST, Radio Slavoniji , Sbtv , Sportskim novostima i posebno Posavskoj hrvatskoj.
Posebno ističemo da klub okuplja i 5 vojna invalida , koji su važni u redovitim aktivnostima u kojima daju veliki doprinos. Kroz protekli period klub je osposobio 7 šahovskih sudaca 2 državna , 3 županijska i 2 klubska šahovska sudca koji danas aktivno sude šahovske mečeve. Klub trenutno igra 3. Hrvatsku šahovsku ligu Istok nalazi se na petom mjestu sa osvojenih 6 meč boda i po pločama 17.5 boda.
Na kraju, klub se ne boji za svoju budućnost, jer polako stiže mladi naraštaj koji je garancija još boljih rezultata.