Trener boksackog kluba Radnicki a poslije rata i trener boksačkog kluba Posavine Kune Alojz Debelić zvani Aco prvi puta je nastupio u ringu davne 1959 godine u boksačkom klubu Borovo u Vukovaru, zatim prelazi u BK Pančevo, a prije same boksačke karijere bavio se i kajakom gdje je bio juniorski prvak Hrvatske .
Šezdesetih godina Aco prelazi u boksacki klub Radnički u Slavonski Brod, a trner postaje1974 godine te idućih godina klub ostvaruje odlične rezultate i dovodi ih u vrlo jaku Jugoslavensku prvu boksacku ligu.

U Slavonskom Brodu dvorana Klasije je bila mala za primiti sve zaljubljenike u boks pa iako je u dvoranu moglo stati 1000 ljudi, nerijetko je znalo biti gledatelja i preko propisanog kapaciteta dvorane.

Početkom Domovinskog rata Alojz Debeliš pristupa Hrvatskoj vojscci, a 1994 godine počeo se ponovo baviti sa poslom koji je najbolje znao raditi, a to je trener boksa u novom klubu Posavina Kuna. Trenerom vojne reprezentacije postaje 1994-1995 i vodi vojnu reprezentaciju na svjetske vojne igre, gdje boks osvaja jedinu medalju od svih sportova, a osvojio ju je brodski boksac Drago Mijic.
Brodski klub postaje ubrzo najbolji u Hrvatskoj gdje su iskusni boksaci iz prijasnjeg boksačkog kluba Radnički presli klub Posavina Kuna.

Trenirao je i brodskog boksačkog djelatnika i izbornika juniorke reprezentacije Peru Veočića, koji stečeno znanje prenosi i dan danas na mlade brodske boksače, koji će u budućnosti ostvariti jako dobre rezultate. 
Nakon odlaska u mirovinu, Aco s obitelji seli u Čepin kraj Osijeka.

Ispracaj Alojza Ace Debelića je sutra 6. prosinca u 11 sati na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu.