Nemile scene dogodile su se jučer u Slavonskom Brodu na utakmici Željezničara i Slavije. Iako se radilo o utakmici kadeta, koja osim natjecateljskog karaktera treba imati i onaj socijalni, a to se stvaranje novih prijateljstava među djecm koja imaju iste afinitete. Upravo suprotno se dogodilo jučer na Livadi. U utakmici koja je od samog početka bila nabijena tenzijama, u 77. minuti došlo je do prekida, a svjedoci tvrde kako je u masovnoj tučnjavi sudjelovalo 50 ljudi i djece. 

Svaka priča ima dvije strane pa tako i ova. Prema viđenju brodskih gledatelja, incident je eskalirao ulaskom u teren pomoćnog trenera Slavije koji je navodno udario igrača Željezničara, dok Pleterničani u isto vijeme tvrde kako je pomoćni trener pokušao razdvojiti igrače budući da je došlo do masovne tučnjave igrača. Nakon ulaska pomoćnog trenera Slavje došlo je do masovnog ulaska u teren gledatelja, rodbine i prijatelja igrača. 

Delegat susreta u zapisniku je naveo: Organizacija utakmice u skladu s propozicijama natjecanja. Sportske iskaznice i liječnički pregledi uredni. Utakmica nervozna i rastrgana. U 77. minuti dolazi do masovne tučnjave igrača obje momčadi. U istoj minuti utakmica prekinuta zbog nemogućnosti nastavka jer su se u terenu za igru pojavili i gledatelji koji su i sudjelovali u tučnjavi. Dopunsko izvješće sudaca slijedi.

Prva je na nemili događaj reagirala Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice i velika navijačica Slavije koja je reagirala na informaciju o nasilnim scenama u Slavonskom Brodu:

[STOP NASILJU NA NOGOMETNIM TERENIMA] [STOP NASILJU NAD DJECOM]
Najoštrije osuđujem nasilje koje se danas dogodilo na kadetskoj utakmici u Slavonskom Brodu. Utakmicu su igrali kadeti NK Slavija i NK Željezničar kad su pred kraj utakmice brutalno napadnuti igrači NK Slavije (djeca!!) od kojih su dvojica završila na hitnoj i prema informaciji koju imam jedno dijete ima potres mozga. Nevjerojatno je da na teren "ulete navijači" i brutalno napadnu djecu koja igraju i brane boje svoga kluba. Dokle smo kao društvo došli da su odrasli u stanju napasti dijete? Tko će za ovo odgovarati? Zahtjevam da institucije odrade svoj posao i da se ovakav događaj, kakav nikad nije zabilježen u 90-ogodišnjoj povijesti našeg kluba (a pitanje je je li ikad igdje), VIŠE NIKAD NE DOGODI!

Nakon njeme reakcije, uslijedila je lavina komentara na drušrvenim mrežama, a oglasio se i nogometni klub iz Pleternice, koji prijeti napuštanjem natjecanje ukoliko se Željezničar ne izbaci iz natjecanja. 

Kadetska utakmica protiv Željezničara u Slavonskom Brodu nije dovršena nakon što su naši kadeti divljački napadnuti od protivničkih igrača i gledatelja. U 77. minuti utakmice, nakon prekršaja nad našim igračem, domaći igrač gura rukama istog, nakon kojeg dolazi do naguravanja većine igrača na terenu. U tom trenutku jedan od igrača NK Željezničar udara nogom jednog našeg igrača te isti igrač pada na pod , a ostali igrači domaće momčadi ga počinju gaziti nogama. Tada pomoćni trener naših kadeta pokušava spriječiti tučnjavu i naguravanje, ali ga jedan od domaćih igrača udara šakom u glavu. Nakon toga ulaze gledatelji (većinom odrasli ljudi, roditelji i prijatelji domaćih igrača) na teren te počinje masovna tučnjava. Jedan od gledatelja udara našeg drugog igrača šakom u potiljak nakon kojeg isti igrač pada u nesvijest.. Poslije toga pomoćni trener naše momčadi dobiva ponovo šakom u glavu od jednog gledatelja. Nakon toga skoro svi naši igrači i treneri panično bježe u sudačku svlačionicu i zaključavaju se jer se domaći igrači žele i dalje obračunavati. Iza toga pozvana je policija i hitna pomoć. Igrač kadeta i trener starijih pionira pokušavaju ući u sudačku svlačionicu, ali ne mogu jer domaći igrači žele tučnjavu i viču riječima "Zašto se ne želite tući..." isti igrač i trener bježe do autobusa i tada se svi smiruju jer dolazi policija i hitna pomoć. Dva igrača našeg kluba odvozi hitna na daljnje pretrage u bolnicu.
Ukratko prenosimo ovo jezovito svjedočanstvo naših igrača i trenera po dolasku u Pleternicu. Da tragedija bude još veća nitko se od predstavnika kluba, trenera, roditelja nije ispričao za sve ovo, dapače još su se slavodobitno smijali.
Do kada ćemo trpjeti ovakve stvari?
Stav uprave kluba je jednoglasan - mi više ne želimo igrati u istom natjecanju s ovim klubom - ili će oni istupiti iz natjecanja ili mi više nećemo participirati u nastavku prvenstva. Slavija će poduzeti sve korake koje pravno mogu. Prema našim saznanjima ovo je stav od nekoliko klubova iz našeg ranga natjecanja koji redovito proživljavaju ovakve stvari na gostovanju u Slavonskom Brodu kod Željezničara. Ono što traje godinama kulminiralo je na današnjoj utakmici, a radi se o maloljetnim igračima koji zbog ljubavi prema sportu moraju proživljavati ovakve grozne i traumatične trenutke
, piše u Facebook objavi pleterničkog kluba. 

 

U masovnoj tučnjavi ozlijeđena su dva kadeta NK Slavije koji su potražili pomoć u Općoj bolnici "dr. Josip Benčević", a jedno je dijete dobilo potres mozga. Scene su to koje se ne smiju viđati na nogometnim terenima, a svakako najveća odgovornost pada na NK Željezničar zbog loše organizacije utakmice, jer nisu osigurali sigurnost djece i što su djeca bila izložena nasilju. Krivnja za izazivanje incidenta pada i na mlade nogometaše koji su se potukli, jer mogli bi malo više pažnje posvetiti Fair playu, poseban dio krivnje otpada na sve sudionike tučnjave koji umjesto da su razdvojili nogometaše (ako već suci nisu kontrolirali situaciju) zdušno su prihvatili makljažu kao savršenu subotnju razbibrigu
Krivce treba najstrože kazniti, od igrača koji su šakama krenuli istjeravati pravdu, sportskih djelatnika koji su djeci pružili jako loš primjer, a ako se nekome od njih dokaže krivnja za sudjelovanje u tuči, ili ne daj Bože udaranje djeteta, trajno zabraniti rad s djecom u sportskim udrugama.