Članovi KPA Marsonia, prošli vikend uputili su se na tečaj za naprednu kategoriju ronilaca R3 u KPA Vodomar, Duga Resa. Nakon dva dana teoretskog dijela, nedjelja je bila predviđena za praktične vježbe u organizaciji i planiranju ronjenja. Tijekom brifinga, članovi KPA Vodomar, dobili su poziv od HGSS-a, kako je tijekom noći, najvjerovatnije došlo do utapanja muške osobe u Mrežnici. Plan se mijenja te se članovi KPA Marsonia, uključuju u potragu. Nešto više o ovoj akciji i nesretnom slučaju, rekao nam je predsjednik KPA Marsonia, Robert Kalanj...

"Već dugo smo u sradnji sa KPA Vodomar iz Duge Rese te smo na njihov zahtjev, radili s njima tečaj za naprednu kategoriju ronilac A3, to je voditelj ronjenja. S obzirom da oni nisu imali određenih resursa, ustupili smo im instruktore i nekoliko voditelja ronjenja. To je već drugi vikend, kako smo tamo vršili obuku.Prvo je bila teoretska nastava, zatim je trebala uspijediti praktična nastava pod vodom. Međutim, baš u to vrijeme, stigao je poziv od HGSS-a, o navodnom utopljeniku u rijeci Mrežnici. Naravno, mi smo se odmah priključili potrazi. Njihovih 5 ronioca, naših 6 te nam je došla još pomoć iz Karlovca, KPA karlovac te nas je sve skupa bilo nekih 15 ronioca, troje vatrogasaca i članovi HGSS-a te smo nakon sat vremena pronaši utopljenika. Neki nisu do sada imali prilike sudjelovati u takvoj potrazi, tako da je to još jedno veće iskustvo za naše članove. Ishod je na žalost ipak bio tragičan, osoba se doista utopila."

"Za vikend, točnije u subotu, odlazimo u Davor, na ekološku akciju, gdje imamo nekoliko naših članova. Napraviti ćemo jednu ekološku akciju na Savi, gdje ćemo pokriti nekih 2-3 km Save, tako da ćemo se i u tom dijelu županije potruditi podići ekološku svijest kod mještana. Nakon toga, slijedi naš ekološki kamp, 1. - 3. rujna, gdje planiramo napraviti na Poloju jednu veću ekološku akciju. Očekujemo dosta ronioca, što iz drugih zemalja, što domaćih."

Foto: KPA Marsonia Marsonia

Dajana Čavčić