Na samom završetku još jedne uspješne sezone veslanja, istodobno i sa samim početkom priprema za slijedeću sezonu, pred članovima i članicama slavonskobrodskog Kajak kanu kluba Olimpik ostalo je još jedno natjecanje nacionalne razine. Riječ je naime o državnom prvenstvu u spustu na divljim vodama, posljednjeg listopadskog vikenda u Zagrebu, na kojemu će brodski kajakaši i kajakašice nastupiti po prvi put. „Evo danas smo odlučili da ćemo prvi put ići na ovo državno natjecanje u spustu na divljim vodama, na Savi u Zagrebu, 29. listopada, znači brzinska utrka na 4,5 kilometra, minutni start. Na natjecanje vodimo pretežno ženski dio ekipe, još imamo djevojaka koje nisu dobile kategorizaciju, a koju mogu ostvariti na ovom prvenstvu“, rekao nam je trener i dopredsjednik KKK Olimpik Miroslav Lipovac.

Na zimske pripreme u Metković

Inače, pripreme u Olimpiku za slijedeću sezonu već su počele, a za drugu fazu priprema u studenom u planu je odlazak u Metković na dva tjedna. „Očekuje nas intenzivna sezona 2017, u kojoj ćemo imati puno natjecanja, što državnih i regionalnih, što europskih i međunarodnih razina. Vrlo vjerojatno ćemo ići u Metković na pripreme, ali imamo i plan B, pridružiti se reprezentaciji Srbije u Kotoru, u Crnoj Gori. Zimske pripreme su uvijek u toplijim krajevima, gdje su temperature barem 5 do 6 stupnjeva više nego u Slavonskom Brodu“, kaže Lipovac.
U 'Olimpiku' je trenutačno 120 članova, uključivo i Upravu i logistiku, a pri Hrvatskom kajakaškom savezu registriranih 92 sportaša, od kadeta do seniora. Svi oni treniraju u otežanim uvjetima. Raduje ipak veliki interes djece i mladih za ovaj sport, za koji je evidentno da Brodsko posavska županija prednjači u Hrvatskoj, s najvećim brojem kajakaša, od Nove Gradiške do Županje. Stoga je pred sportskim trenerima izazov, pa i imperativ Škole veslanja, za koju uvjeta u Slavonskom Brodu ima, ali treba imati i volje raditi s talentiranom djecom i formirati nove generacije uspješnih sportaša.

Potreban još jedan vrhunski čamac

Što se tiče opreme, klub ima dosta dobre čamce, no što je više djece i mladih koji žele trenirati, to su i veće potrebe za nabavku još opreme. „Trebamo još jedan vrhunski čamac za našeg najuspješnijeg kajakaša, hrvatskog reprezentativca, sada već seniora Antuna Novakovića. Naime, Antun je otišao na studij u Zagreb i svako slobodno vrijeme koristi za stalno treniranje na Jarunu. Sa sobom je ponio svoj čamac, no svaki put kad će dolazit u Slavonski Brod trebat će mu još jedan za treniranje ovdje, jer često transportiranje čamaca nije dobro. No, nije to samo zbog Zagreba; kad god naši kajakaši nastupaju na nekim natjecanjima izvan Europe, čamci se šalju nekoliko tjedana, mjesec čak i dva mjeseca prije natjecanja, ovisno o udaljenosti zemlje, pa ih veslači sve to vrijeme nemaju na raspolaganju za pripreme“, objašnjava Lipovac. Još jedan vrhunski čamac koji im je potreban za Antuna košta oko 3 tisuće eura i iz kluba će biti jako zahvalni za svaku donaciju i dar dobrih ljudi. A, novi vrhunski rezultati, uvjereni smo, sigurno neće izostati.

Ivica Vlašić