Već treću godinu za redom u našem gradu Hrvatsko društvo za reanimatologiju, Hrvatskog liječničkog zbora obilježava 16.listopada „Europski dan oživljavanja srca“.
Moto ovogodišnje akcije koja se u organizaciji krovne institucije „Europena resuscitation council“ održava u više od 20 zemalja Europe je „Zajednica spašava živote“.
U Hrvatskoj prema procjenama, godišnje oko 9000 ljudi doživi srčani zastoj izvan bolnice. Nakon iznenadnog srčanog zastoja mozak može preživjeti samo 3-5 min bez kisika što je mnogo manje od vremena koje je Hitnoj medicinskoj pomoći potrebno da dođe do osobe u srčanom zastoju. Zbog toga danas od 10 žrtava srčanog zastoja preživi jedna.
U otprilike 60-80 % slučajeva građani su svjedoci srčanog zastoja i ako odmah započnu s oživljavanje mogućnost preživljavanja i potpuni neurološki oporavak povećava se 2-4 puta.
Ovom akcijom se nastoje educirati građane kako da u 4 jednostavna koraka spasiti ljudski život.
Kako je to izgleda i kako se to radi, mogli su vidjeti i učiti članovi Akademije i Škole trčanja u Slavonskom Brodu pod budnim okom dva europska instruktora reanimacije dr.med. Matije Jurjevića i dr.med. Natalije Mrzljak Vučinić. Oboje su specijalisti anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u Općoj bolnici Slavonski Brod i dugogodišnji instruktori ERC-a (Europen Resuctitation Council) i CRORC-a (Croatian Resuscitation Council).

Izvor: Saucony škola trčanja