Tomislav Vovk je cijenjeni europski sudac koji svake godine sudjeluje u košarkaškoj Euroligi, ali i na raznim prvenstvima pa je sada tako stigao iz Grčke i Cipra gdje je sudio na U-20 prvenstvu i pratio je hrvatsku reprezentaciju na pripremama, kao sudac nekih utakmica.

Ako netko zna kako se reprezentacija osjeća na parketu onda je to Tomislav Vovk, pa smo u razgovoru s njim saznali što možemo očekivati za Eurobasket i može li Hrvatska do medalje.

Hrvatska se priprema za predstojeći Eurobasket, vi ste bili i jedan od sudaca na nekim utakmicama, kako se po Vama Hrvatska osjeća, kakva je na parketu u nešto izmijenjenom sastavu i koliko smo spremni za ovo natjecanje?

Prije svega, pozdrav Vama i svim slušateljima. Hrvatska košarkaška reprezentacija ove godine ima odličnu ekipu. S još par momaka koji nedostaju u budućnosti će biti zajedno odličan tim. Izgledaju dosta dobro na terenu i svi očekuju dobar uspjeh, ali ne smijemo zaboraviti kako tu ima 6 ili 7 reprezentacija koje igraju odličnu košarku. Evo i Slovenija, ako ste gledali utakmicu (op. a. Vovk sudio utakmicu), je jedna odlična reprezentacija i ima još 6 ili 7 kandidata za medalju. Najbitnija utakmica će biti četvrtfinale i ona će pokazati cijeli smjer, odnosno cijelo prvenstvo će se bazirati na toj jednoj utakmici, onda morate imati sreće i svega da izbjegnete protivnika boljeg ili jednakog vama, tako da će jedna lopta odlučivati. Nadam se da će ona ovoga puta otići na našu stranu.

U pripremama smo pobijedili Španjolsku i Litvu koji su zaista u svjetskom vrhu.

Pa kažem, hrvatska reprezentacija izgleda odlično, imamo dvije najveće zvijezde, Šarića i Bogdanovića koji su nositelji igre u svojim klubovima. Ali i pobjeđujemo sve reprezentacije, no, sport je varljiva stvar, možda sada pobjeđujemo pa dođe jedna utakmica gdje se okrene par lopti i izgubimo. Za sada je dobro, ide sve svojim tijekom, ali će vrijeme pokazati jesmo li spremni ove godine za medalju. No, ima dosta reprezentacija koje imaju što očekivati.

 

Zanimljivo, Brođani su u zadnje vrijeme dosta prisutni po pitanju kondicijskih priprema i suđenja u košarci, tu ste i Vi, a osim pripremnih hoćete li biti i na prvenstvu, odnosno kakav je plan za ovu godinu?

Završio sam U-20 prvenstvo u Grčkoj i na Cipru, ove godine sam na ovom pripremnom turniru i onda se priprema za sezonu koja dolazi. Bit ću sudionik Champions lige te nas očekuje duga i naporna sezona. Sada kreću pripreme, nisu kao igračke, ali sudac mora odraditi pripreme kako bi mogao biti spreman.

Tu je Slav. Brod dosta dobar, imamo Luku Svilara i druge savršene kondicijske trenere, imamo vas kao suce, nekako smo u tom profesionalnom smislu priprema i treninga te suđenja odličan, za razliku od same igre u Brodu koja je pala dosta s godinama.

Što se tiče g. Svilara i momaka koji s njim rade, stvarno su napravili odličan rezultat, osobno im čestitam. Tako i u stručnom timu reprezentacije se nalazi g. Orešković. Nakon Rusije se vratio u Cedevitu, to mi je sada rekao. I mislim da je to odličan uspjeh. Slavonski Brod je grad košarke i ove godine su se napravile neke promjene. Sl. Brod zaslužuje i mora predstavljati nešto u hrvatskoj košarci jer ova trenutna situacija nije realna. Brod je grad košarke i sporta i kao čovjek koji obiđe 20 ili 30 europskih gradova u sezoni vidim jednu stvar, prva grana u svakom gradu je sport koji je jak, nogomet, košarka ili neki treći sport. Mora to svima u Sl. Brodu biti cilj, da naš sport napreduje i da imamo predstavnike. Uvijek želim jednu stvar, jedne nedjelje Dinamo, druge Cibonu i Sl. Brod to zaslužuje.

I HKS je prepoznao Sl. Brodu, dolaze nam razne reprezentativne vrste, što je isto dobro vidjeti, pogotovo zbog brodske publike.

Imamo sve uvjete, krasne hotele, dvoranu i u razgovoru sa svim igračima i igračicama saznali smo da se osjećaju odlično u Sl. Brodu. To je jedna velika čast i priznanje da Sl. Brod bude određen za pripreme svih reprezentacija. Kada se god igra neka utakmica reprezentacije dvorana bude puna i publika je to prepoznala.

Nikola Knežević/Soundset Brod