Škraping, od dalmatinske riječi škrapa, odnosno oštro kamenje, adrenalinski je sport, koji je zaživio 2006. godine na otoku Pašmanu. Trčanje i brzo hodanje po britkim i strmoglavim obalnim stijenama privlači sve veći broj ovisnika o adrenalinu, pa će tako ove godine nastupiti maksimalan broj natjecatelja, njih 1200 iz 10 zemalja. Jedinstvena međunarodna trekking utrka kombinacija je snalaženja u prirodi, skakanja, trčanja i penjanja po atraktivnom otočnom terenu i podijeljena je u tri kategorije. Iskusni sportaši u ULTRA kategoriji preći će dionicu dužine oko 45 kilometara, CHALLENGER, dužine 25 kilometara, upoznaje sudionike sa starinama i ljepotama Pašmana, a tu je i LIGHT kategorija od 10 kilometara hodanja ili trčanja na svježem zraku s pogledom na Nacionalni park Kornati i na cijeli Zadarski arhipelag.

Na ovogodišnjem Škarpingu u najzahtjevnijoj kategoriji ULTRA nastupio je i Brođanin Nikola Benčević. Brodski avanturist i zaljubljenik u prirodu, planinar, član KPA Marsonia, ni ove godine nipošto nije htio propustiti ovu zahtjevnu avanturističku utrku. Ove godine nastupilo je čak 1200 natjecatelja iz 10 zemalja, a Nikola je završio 41. u kategoriji ULTRA.

- Bilo je dosta teško. Zbog olujnog juga utrka je skraćena na 40 kilometara, a trčali smo po škrapama. Ovo je izuzetno zahtjevna utrka, jer se danas su npr. kolegi iz Belišća obje tenisice raspale u prvih deset kilometara utrke. Meni su na cilju bili krvavi dlanovi i koljena, ali kada nakon 8 sati i dvadeset minuta prođete ciljem sve zaboravite, rekao je NIkola Benević.