Natjecanje za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH, „Prvi za Hrvatsku 2017“. i ove je godine održano u Kninu, a najuspješniji je bio pripadnik Vojnoobavještajne satnije Gardijske mehanizirane brigade skupnik Ive Bašića. Na natjecanju je nastupio naš Brođanin, poznati ultramaratonac Krešimir Šimić. Utrku je završio kao 14. u međunarodnom poretku, a natjecali su se vojnici iz 12 zemalja. Kada se u obzir uzmu rezultati pripadnika Orućanih snaga RH, Krešimir je bio 12 od 160 natjecatelja.

Skupnik Ivo Bašić zahtjevnu je stazu prešao za 351 minutu i 30 sekundi. Drugi je na cilj stigao razvodnik Marino Potrka, pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga koji je stazu prešao za 368 minuta, dok je treći, s 384 minuta, bio vojnik Nikola Polić, pripadnik bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade.

U četvrtak, 18. svibnja 2017. održano je kvalifikacijsko natjecanje u dvije discipline, gađanju iz jurišne puške VHS-D2 i gađanju iz samokresa HS 2000. Završnica natjecanja „Prvi za Hrvatsku 2017.“ započela je u petak, 19. svibnja, kada su u sedam ujutro na kninskim ulicama natjecatelji, noseći obveznu opremu i naoružanje ukupne težine 15,2 kilograma, krenuli u utrku po 35 kilometara dugačkoj stazi duž ulica grada Knina i vojnog vježbališta „Crvena zemlja“. Natjecanje je obuhvatilo 12 radnih točaka na kojima su obavljali zadane vojničke zadaće, a sudjelovalo je 150 natjecatelja iz Oružanih snaga RH, od čega dvije natjecateljice, pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova RH te više od 30 pripadnika oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Kosova, Litve, Makedonije, Njemačke, Slovenije, SAD-a i Velike Britanije.Zbog velikog broja stranih natjecatelja i međunarodnog karaktera, natjecanje se provodi i pod nazivom „Best soldier competition“, a samo natjecanje provodilo se u tri kategorije: muškoj kategoriji za pripadnike Oružanih snaga RH i Ministarstva unutarnjih poslova RH, muškoj kategoriji za pripadnike oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja te ženskoj kategoriji.

Natjecanje za najspremnijeg pripadnika OSRH „Prvi za Hrvatsku“ provodi se po šesti put, a prvo natjecanje održano je prije 20 godina u Kninu, gradu simbolu pobjede u Domovinskom ratu. Organizator natjecanja je Glavni stožer OSRH, domaćin je Gardijska mehanizirana brigada Hrvatske kopnene vojske. Zapovjednik natjecanja je brigadir Tihomir Kundid, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade, a pokrovitelj predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Cilj natjecanja bio je pokazati spremnost i znanje te vojničke vještine pripadnika oružanih snaga, kao i stupanj psihofizičke osposobljenosti za izvršenje postavljenih zadaća pod visokim stupnjem tjelesnog opterećenja.

Ovogodišnje natjecanje bila je prilika da se još jednom potvrdi trajno savezništvo i postojana suradnja između oružanih snaga Republike Hrvatske i lokalne zajednice. Tako su pripadnici oružanih snaga bili angažirani na uređenju dječjih igrališta u sklopu četiri kninska gradska vrtića.