Drugi za redom memorijalni turnir koji nosi ime velikog novogradiškog sportaša “Antun Tono Stanković” održan je jučer na nogometnim igralištima ŠRC “Ivo Petranović”, piše RadioNG.hr.

Iako su se organizatori osim domaćeg NK “Sloga” pobrinuli na skromnim igralištima ugostiti velike hrvatske klubove, Rijeku, Lokomotivu, Lučko, Dragovoljac, Cibaliju, Osijek i Marsoniju ovaj turnir je bez obzira na jaku konkurenciju bio ponajprije namijenjen druženju i nogometu igranom s ljubavlju. Upravo onim vrijednostima koje je nekadašnji trener Tono Stanković prenosio svakoj generaciju mladih nogometaša koje bi prolazile kroz njegovu školu.

I dok sada pregršt nogometaša, koji su svoje prve udarce nogometne lopte naučili upravo od “Tone”, igra u raznim konkurencijama po velikim hrvatskim klubovima, ali i izvan granica Lijepe naše, jučer su se na ŠRC “Ivo Petranović” natjecali stariji pioniri, onaj uzrast kojima se posvetio Antun Stanković i s kojima je iz godine u godinu, kako su se generacije mijenjale, postizao zapažene rezultate.

Turnir je svečano otvorio gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić koji je povodom jučerašnjeg Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih braniteljima svim nazočnima uputio čestitke, a potom i zaželio sreću mladim natjecateljima na turniru.

Bez obzira na veliku vrućinu koja je bila jedina mana jučerašnjem turniru, od 9 sati u jutro do kasnih popodnevnih sati odigravale su se utakmice između starijih pionira. S obzirom na velik broj momčadi sudionika početno se turnir igrao u dvije grupe u kojima su nakon igre po principu “svatko sa svakim” postignuti sljedeći plasmani:

 

Grupa A: 1. NK “Lokomotiva” Zagreb Grupa B: 1. NK “Rijeka” Rijeka

2. NK “Osijek” Osijek 2. NK “Cibalia” Vinkovci

3. NK “Dragovoljac” Zagreb 3. NK “Sloga” Nova Gradiška

4. NK “Marsonia” Slavonski Brod 4. NK “Lučko” Lučko

Grupa B: 1. NK "Rijeka" Rijeka

2. NK "Cibalia" Vinkovci

3. NK "Sloga" Nova Gradiška

4. NK "Lučko" Lučko

 

Nakon razigravanja uslijedila je pauza za ručak i odmor prije polufinalnih utakmica u kojima su snage odmjerile prvo i drugoplasirane momčadi skupina. U prvoj polufinalnoj utakmici na teren su izašli NK “Lokomotiva” i NK “Cibalia” u kojoj su golom za golom “Lokosi” s velikih 6:0 nadvladali nogometaše NK “Cibalia”. Druga polufinalna utakmica bila je u nogama NK “Osijek” i NK “Rijeka” u kojoj su Istrijani nadvladali Slavonce rezultatom 2:0.

Prije finalne utakmice odigrana je ona za 3. mjesto, finale prije finala po kvaliteti igre i napetosti do zadnjeg sudačkog zvižduka. Zbog neriješenog rezultata tijekom utakmice za trećeplasirane između NK “Cibalia” i NK “Osijek” uslijedilo je izvođenje jedanaesteraca gdje su se spretnijima pokazali nogometaši iz Osijeka s 4 pogotka dok su Vinkovčani uspjeli zabiti samo 2 zgoditka. Tako je pehar za trećeplasirane ovog memorijalnog turnira otišao u ruke osječkog kapetana.

Finalna utakmica između zagrebačkog NK “Lokomotiva” i riječkog NK” Rijeka” bila je izuzetno atraktivna posjetiteljima, navijačima i ostalim natjecateljima turnira. Kvalitetan nogomet mladih perspektivnih sportaša pokazao je da nema brige za budućnost hrvatskog nogometa, barem ne kada oni za koju godinu dođu u priliku zaigrati u seniorskoj konkurenciji. Nakon napeta dva poluvremena NK “Lokomotiva” pokazao se sretnijima i spretnijima postigavši 2 gola, dok su nogometaši iz Rijeke uspjeli protivničku mrežu zatresti samo jednom. Tako je NK “Lokomotiva” rezultatom 2:1 drugu godinu za redom osvojila memorijalni turnir “Antun Tono Stanković”.

Pehare i medalje i poklone sponzora osvajačima trećeg i drugog mjesta uručili su zamjenik gradonačelnika za društvene djelatnosti Borislav Vidošić i predsjednik NK “Sloga” Damir Japundžić, dok su pobjedničkoj ekipi medalje, pehare i vrijedne poklone sponzora uručili članovi obitelji Antuna Stankovića.

Najboljim strijelcem turnira proglašen je Roko Šimić (NK “Lokomotiva”) , najboljim vratarem Antonio Fligan (NK “Rijeka”), dok je titula najboljeg igrača cjelokupnog turnira pripala Luki Išliću (NK “Lokomotiva”).

Svečano, dostojanstveno i sjetno mogla bi se opisati atmosfera na turniru posvećenom čovjeku koji je svojim načinom života obilježio novogradiški sport, posebice NK “Slogu”. Dušom i srcem bio je sportaš baš poput mališana koji su jučer njemu u čast odigrali fantastičan turnir. 

Autor: Lora Jurišić

Foto: RadioNG.hr