Nije samo Metković na čelu s Božom Petrovom uspio oživjeti svoj grad, to je u Općini Sibinj učinio i načelnik  Josip Pavić. U tri i pol godine spasio je Općinu od bankrota i okrenuio ju u boljem smjeru. Kada je došao na vlast, imao je što i vidjeti.

"Preuzeo sam samo dugove, brige i probleme. U startu je bilo 6,5 milijuna kuna duga, i to bez kamata. Poslije su počeli ispadati kosturi iz ormara. Samo smo radili svoj posao, a to je da vodite općinu kao svoju kuću - vrlo jednostavno i racionalno, štednja uvijek mora biti prisutna", kaže Pavić za HRT.

Prošla vlast Općine Sibinj radila je sve osim za svoju Općinu i svoje mještane. Povremeno nije bilo plaća ni za uposlenike, ali dolaskom Pavića sve se uspjelo riješiti, čak su krenuli i s investicijama.

U zadnje tri i pol godine obnavljane su ceste, započela je izgradnja 125 milijuna kuna vrijedne kanalizacijske mreže, a s pomoću europskog novca gradit će se dječji vrtić.

"Taj čovjek radi samo ono što bi svi u Hrvatskoj trebali raditi. Znači, raditi ono za što si plaćen, koristiti se resursima koji su ti pruženi, napraviti korist prije svega sebi, a automatski će i drugi imati koristi", kaže poduzetnik Krunoslav Holjevac. 

Sve bi išlo brže u toj općini da bivša vlast nije mislila samo na sebe. 360.000 m2 gospodarske zone na atraktivnoj lokaciji zaraslo je u korov. U toj zoni bi danas, da je sve išlo po planu, trebalo bili 200-injak zaposlenih. 

Da je sve išlo kako treba, najveća tvrtka iz Sibinja s 40-ak zaposlenih danas bi bila u gospodarskoj toni. U pitanju je tvrtka Sigmat čiji direktor Mato Sigurnjak kaže kako je riječ o strateškim potezima koji nisu išli prema njihovim željama, odnosno kada je njima odgovaralo. 

Općina Sibinj tako je pozitivni primjer kako se ipak mogu riješiti problemi i kako se može krenuti naprijed.

Izvor: hrt.hr