U rujnu prošle godine počela je izgradnja nove zgrade ili kompleksa Postaje granične policije Slavonski Brod, pokraj stadiona Nogometnog kluba Amater, piše Soundset Brod.

Postaja će biti izgrađena sredstvima Europske unije, a u rujnu ove godine trebali bi useliti u nove prostore.

"Postaja će biti opremljena novom opremom specijaliziranom za poslove policije. A ono što je specifično zarazliku od drugih postaja, jest da će biti i omogućen smještaj za izbjeglice i migrante koji bi eventualno nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku", kaže načelnik postaje Milan Budimir.

U izgradnjuće biti utrošeno 15 milijuna kuna.

"Bit će jedan glavni objekt, dva pomoćna i jedna garaža, odnosno nadstrešnica za parkiranje vozila. Objekti su isključivo namjenski napravljeni, dakle zatvorene garaže i jedan od pomoćnih objekata s pratećim sadržajima, odosno sve što je potrebno za poslove policije", kaže.

U svakom slučaju novi prostor će dati jednu novu dimenziju poslovima granične policije.

"Svi pripadnici Postaje granične policije moći će se dodatno educirati, lakše će biti provedeni programi u kojima stalno sudjelujemo, a prostori će omogućiti djelatnicima tjelesnu pripremu, jer su u sklopu projekta izgradnje predviđeni i takvi prostori", ističe Budimir.

Treba napomenuti da je izgradnja nove postaje preduvjet za ulazak u Schengen, a Slavonski Brod nije jedini grad ili mjesto gdje se takvi objekti trebaju izgraditi. Inače, EU je RH stavila na raspolaganje 120 milijuna € iz Privremenog schengenskog instrumenta. Ova sredstva se moraju iskoristiti za poboljšanje standarda u nadzoru i kontroli buduće vanjske granice EU i to u roku od 3 godine od prve isplate, što je isteklo 23. ovog mjeseca. Sva neiskorištena ili neopravdano utrošena sredstva vraćaju se EK.