Kada upitate prosječnog Hrvata koja volonterska organizacija uživa najveći ugled i čiji članovi zaslužuju poštovanje, a često i divljenje, odgovor će vjerojatno biti u glas - HGSS. No, građani i vlast često ne razmišljaju na jednak način pa je tako u petak na sjednici Gradskog vijeća jedan odgovor slavonskobrodskog gradonačelnika izazvao nevjericu među slušateljima radijskog prijenosa. Portal sbplus.hr radio je tekstualni prijenos sjednice Gradskog vijeća, a na pitanju o financiranju HGSS-a piše sljedeće:

Josip Grgić (HDZ): Zašto grad ne financira stanicu HGSS koja nosi ime grada, kad to već čine jedinice lokalne samouprave.

Gradonačelnik Mirko Duspara: Grad financira koliko treba. Nije to zakonska obveza i ne vidim razloga da što više nameta nabacujemo gradu. Pogotovu kad gledamo gdje se sve djeluje. Bilo bi dobro da se svi uključe. Ali ako će to samo grad plaćati onda ne. Činjenica je i da su prošle godine kod obrane od poplava grad obranili građani, a predstavnike HGSS-a nisam siguran ni da sam vidio.

Nema razloga sumnjati u vjerodostojnost napisanog, pogotovo što nitko iz Gradske uprave nije uputio demanti na napisano. U HGSS Stanici Slavosnki Brod razočarani su sa odgovorom, podjenjivanjem i omalovažavanjem HGSS-a te su se i očitovali o gradonačelnikovom odgovoru na Gradskom vijeći. Prioipćenje prenosimo u cijelosti: 

"Na današnjoj sjednici postavljeno je pitanje vezano za sufinanciranje rada HGSS Stanice Slavonski Brod od strane vijećnika Josipa Grgića: Zašto grad ne financira stanicu HGSS koja nosi ime grada, kad to već čine jedinice lokalne samouprave.
Gradonačelnik Mirko Duspara: Grad financira koliko treba. Nije to zakonska obveza i ne vidim razloga da što više nameta nabacujemo gradu. Pogotovu kad gledamo gdje se sve djeluje. Bilo bi dobro da se svi uključe. Ali ako će to samo grad plaćati onda ne. Činjenica je i da su prošle godine kod obrane od poplava grad obranili građani, a predstavnike HGSS-a nisam siguran ni da sam vidio."
http://www.sbplus.hr/…/u…/mirko_duspara_to_nije_istina.aspx…
Sporazum o sufinanciranju zaključeni su sa županijom te svim jedinicama lokalne samouprave osim sa: Gradom Slavonskim Brodom i općinama: Stara Gradiška, Vrbje, Rešetari i Davor. Svi ostali sudjeluju u sufinanciranju rada Stanice Slavonski Brod.
Da je gradonačelnik pročitao Plan zaštite i spašavanja morao bi znati kako se podižu potrebne snage zaštite i spašavanja pa i HGSS-a i ne bi nagađao tko je bio na poplavama.
HGSS kao služba dolazi na poziv i procjeni nadležnih Stožera zaštite i spašavanja kod proglašenog stanja katastrofe te upravo zbog veličine ugroze koja je bila na području županjskog posavlja upućeni smo u 14 navrata na navedeno područje.
Na poziv županijskog Stožera zaštite i spašavanja bili smo dva dana u pripravnosti sa potrebnom opremom u Slavonskom Brodu te o svakom našem napuštanju županije navedeni Stožer je obavješten.
Smjernicama za razvoj sustava zaštite i spašavanja za proteklu godinu koje je usvojilo Gradsko vijeće bili smo planirani za sufinanciranje ali gradonačelnik nije ispoštivao navedenu Odluku gradskog vijeća.
Bez obzira što nismo sufinancirani od Grada čije ime je u nazivu Stanice i dalje ćemo raditi na našem opremanju i obuci i spremni smo aktivirati sve resurse HGSS-a (700 pripadnika sa svom tehnikom) u slučaju potrebe i u gradu Slavonskom Brodu jer ovo radimo iz humanosti i vizije naše službe te ponosno ćemo nositi ime grada Slavonskog Broda na našim vozilima bez obzira na nerazumijevanje aktualnog gradonačelnika. Kako smo mi kao Stanica išli pomagati u druge županije tako u slučaju potrebe sve Stanice iz Hrvatske spremne su doći u Slavonski Brod jer je HGSS jedinstvena služba.

Zna li gradonačelnik da su se u šumama Dilja gubili i građani Slavonskog Broda koje je HGSS tražio? U slučaju neke (ne daj Bože) katastrofe u Slavonskom Brodu, a stariji dobro pamte datum 13.4. 1964. godine kada je Slavonski Brod pogodio jak potres u kojem je ozlijeđeno oko 60-ak osoba. U potresu snage 5,6 stupnjeva prema Richteru porušeno je 2170 kuća, a oštećena su i 7.972 objekta, zazivala bi se pomoć HGSS-a. 

Došao bi HGSS iz cijele Hrvatske, sudjelovao grad u financiranju Stanice Slavonski Brod ili ne. Podsjećamo da je HGSS dobio i nagradu Ponos Hrvatske, za sve što su napravili prošle godine tijekom poplava, Na terenu su bili više od mjesec dana, a bilo je više noći uzastopce da nisu sklopili oka.

Stoga svim članovima HGSS-a još jednom jedno veliko hvala.