U utorak, 5.12.2017. godine, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli održana je Svečanost otvaranja regionalnog natjecanja škola „Navike promijeni – školu opremi".
Na svečanosti su prisustvovali zamjenici Župana Brodsko-posavske županije gdin. Stjepan Bošnjaković i gdin. Damir Mirković te Premijer Tuzlanskog kantona gdin. Bego Gutić, članovi projektnog tima iz Brodsko-posavske županije i Tuzlanskog kantona, predstavnici medija, i timovi svih 105 škola koje su se prijavile na takmičenje, i to 81 škole iz Tuzlanskog kantona (BiH) i 24 škole iz Brodsko-posavske županije (HR).

Natjecanje je obuhvatilo ukupno 37.596 korisnika objekata osnovnih i srednjih škola.

Organizatori natjecanja su Centar za razvoj i podršku (CRP) iz Tuzle, Vlada Tuzlanskog kantona, Brodsko-posavska županija, udruženje Zelena akcija iz Zagreba, i Brodsko ekološko društvo (BED) iz Slavonskog Broda.

Cilj natjecanja je promocija energetske učinkovitosti i uštede energije i vode i to bez ikakvih dodatnih investicija, samo promjenom ponašanja korisnika objekta. Natjecanje se održava u projektnim regijama - Tuzlanskog kantona i Brodsko-posavskoj županije.

Sve škole koje su se prijavile na natjecanje, natjecat će se u jednoj od kategorija: smanjenje potrošnje električne energije, smanjenje potrošnje vode, smanjenje potrošnje toplinske energije.

Nakon natjecanja koje će trajati četiri mjeseca, od 1. prosinca 2017. do 31. ožujka 2018. godine, bit će proglašene dvije škole pobjednice - jedna u Tuzlanskom kantonu, a druga u Brodsko-posavskoj županiji.

Svaka škola - pobjednica biće nagrađena sa:

• fotonaponskim sistemom za proizvodnju električne energije;

• solarnim laboratorijem koji ćemo u suradnji s učenicima i osobljem škole opremiti s mnogo korisnih stvari (npr. solarno drvo, solarna klupa, solarni roštilj, solarne lampe, i sl.)

Sve škole koje sudjeluju u natjecanju mogu preuzeti i edukativnu brošuru na linku userfiles/brošura_1(1).pdf gdje će pronaći korisne savjete kako da uštede energiju u svojim objektima.

Natjecanje se organizira u okviru prekograničnog projekta „Inovativnim umom do pametnih škola" ili skraćeno „PAMETNE ŠKOLE". Vrijednost projekta je 1,6 milijuna eura a financira se iz INTERREG IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020.  

Izvor: Brodsko-posavska županija