eć dugo broj blokiranih građana kreće se oko 320 tisuća. Novi Ovršni zakon trebao bi omogućiti da se on konačno počne smanjivati. Dužnici bi ubuduće u svakom trenutku morali znati kome i koliko duguju. Ovrhe će se opet provoditi putem sudskog sustava, a i njihov trošak bi se trebao višestruko smanjiti.

Za 100 kuna duga, ukoliko se ne podmiri u roku 8 dana, dužnici za troškove ovršnog postupka moraju izdvojiti do 1 000 kuna. Novi ovršni zakon najavljuje smanjenje troškova ovrhe - maksimalno do 230 kuna, kaže Nevenka Licul.

Provođenje ovrha putem sudskog sustava također je jedan od prijedloga. Javni bilježnici bili bi u tom slučaju zadržani u postupku kao pomoćnici suda čime bi se ubrzao postupak. Uvođenje elektroničkog spisa u ovrhama pojeftinilo bi sam postupak i smanjilo sudske pristojbe na 50 posto.

U Sloveniji se, primjerice - ne plaćaju odvjetnici i javni bilježnici, a između dužnika i vjerovnika stoji sud. Prema tom modelu, kažu u Udruzi blokirani, troškovi ovršnog postupka u Hrvatskoj bili bi maksimalno 20-ak kuna. Europski modeli također, ističu u Udruzi, ne poznaju blokadu računa jer se dugovanja razumnije raspoređuju.

Želja je imati europski zakon koji će uvažavati dostojanstvo dužnika, poručuju u resornom ministarstvu koje nacrt prijedloga ovršnog zakona najavljuje najkasnije do jeseni. 

Video prolog HRT-a pogledajte OVDJE.