Prošle su tri godine u kojima Vlada nije davala nikakve državne poticaje za kupnju ekoloških vozila, jer jednostavno nije bilo novaca u budžetu države. No, izgleda da se to danas mijenja, jer Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisuje novi natječaj za elektropoticaje koji se financiraju iz sredstava EU-a. Prema još neprovjerenim informacijama namjerava se ove godine odobriti poticaja u tu svrhu u ukupnoj vrijednosti od oko 20 milijuna kuna, po vrlo sličnom principu kako se to radilo 2014. i 2015. godine, piše Automania.hr.
Državni poticaji za kupnju ekoloških (zelenih) vozila trebali biti 80.000 kuna za električna vozila, 40.000 kuna za hibridna plug-in vozila (s emisijom štetnih plinova CO2 manjom od 50 g/km),a poticaje će dobiti i vozila na dva kotača, skuteri i motocikli u iznosu od 20.000 kuna, dok za električne bicikle poticaj je 5.000 kuna. Novost je kako za hibridna vozila nema poticaja.
Ukupan iznos poticajnih sredstava bit će poznati u ponedjeljak kada će biti objavljeni točni podatci i uvjeti dodjele državnih poticaja u Hrvatskoj. Kako je planira da će natječaj trajati do kraja ovoga mjeseca, nap je savjet da preko vikenda uživajte i istražujte koji bi zeleni automobil rado kupili, te kad se saznaju uvjeti da što brže reagirate kako ne bi ostali bez poticaja.