Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, održao je sastanak s županima i predstavnicima županija u Ministarstvu poljoprivrede radi što uspješnije provedbe projekta Školska shema.

Naime, od iduće školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom projekta pod nazivom "Školska shema" - besplatnih obroka voća i povrća za učenike srednjih škola te mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od 1.-4. razreda osnovnih škola.

Cilj ovog projekta je povećanje unosa sveježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kod djece školske dobi i podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane u svakodnevnoj prehrani. Za razliku od dosadašnje,Shemu školskog voća i povrća i Programa mlijeka u školama, nova Školska shema donosi promjene u smislu operativne provedbe. Naime, prošle godine dobavljači voća i povrća su podnosili zahtjev za odobravanje raspodjele voća i povrća, a od ove godine škole koje namjeravaju sudjelovati u Školskoj shemi podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Razlog ove promjene je decentralizacija, u smislu davanja mogućnosti školama da odaberu domaće, lokalne poljoprivredne proizvođače koji se nalaze u bliskoj okolici škola, a koji će dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode školarcima.

Na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen je Javni poziv za iskaz interesa škola za sudjelovanje u Školskoj shemi. U suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Javni poziv je poslan svim školama u Hrvatskoj, a u tijeku je komunikacija između škola, dobavljača, Ministarstva i Agencije o načinu na koji će se Školska shema operativno provoditi.

Ministar Tolušić na sastanku je istaknuo važnost da se što veći broj škola i učenika uključi u Školsku shemu te zamolio župane da održe sastanke sa svim ravnateljima osnovnih i srednjih škola, kao i s proizvođačima voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kako bi se što veći broj poljoprivrednika prijavio Agenciji za plaćanja i uključio u Shemu.