U Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda danas je održan radni sastanak sa saborskim zastupnikom g. Veljkom Kajtazijem te predstavnicima Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, a glavna tema sastanka bila je poboljšanje kvalitete života pripadnika romske nacionalne manjine u gradu Slavonskom Brodu.

Na održanom sastanku, na kojem su sudjelovali i predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Grada Slavonskog Broda Milan Mitrović, predsjednik Mreže romskih udruga Slavonski Brod Zoran Jovanović, predsjednik Centra za promicanje i zaštitu ljudskih prava Roma Čedo Todorović, zamjenica predsjednika Udruženja Roma „Ludari“ Ljilja Mitrović te suradnik g. Kajtazija za Brodsko-posavsku županiju g. Robert Radić , razgovaralo se o rješavanju najaktualnijih problema s kojima se susreću pripadnici romske nacionalne manjine na području Slavonskog Broda.

Jedno od njih tiče se pitanja rješavanja imovinsko-pravnih u Romskom naselju te legalizacije objekata i plaćanja komunalnog doprinosa. Kako je naglasio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Andrić, Grad nastoji pomoći u rješavanju svih pitanja koja se tiču pripadnika romske nacionalne manjine, pa čak i onih koja nisu u nadležnosti Grada. Posebno je istaknuo i projekt izgradnje društvenog doma u Romskom naselju površine oko 550 m2, čiju će izgradnju financirati Grad Slavonski Brod. Ukupna vrijednost ovog projekta, koji je u fazi izdavanja građevinske dozvole, iznosi oko 3,2 milijuna kuna, a projekt je trenutno u fazi izdavanja građevinske dozvole. Društveni dom će se sastojati od ureda, prostora za udruge, igraonice, male i višenamjenske dvorane, prostora za pripremu hrane te poslovnog prostora. Uz dvorane je predviđena dijelom natkrivena terasa, a glavni ulaz će biti prilagođen osobama s invaliditetom. Također uz Društveni dom je planirana i izgradnja pristupne pješačke staze u Romskom naselju.

Na održanom sastanku se razgovaralo i o proširenju vodovodno-kanalizacijske mreže u Romskom naselju, obrazovanju pripadnika romske nacionalne manjine kroz osnovno i srednje školstvo te njihovom zapošljavanju na javnim radovima.