U Banskim su dvorima predstavljeni prvi rezultati primjene novog Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima. Riječ je o drugoj mjeri u okviru zakonodavnog paketa koji je Vlada pripremila za olakšavanje položaja blokiranih hrvatskih građana. Učinke zakona predstavili su predsjednik Uprave Financijske agencije Dražen Čović, pomoćnik ministra i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Kristijan Turkalj, te savjetnica Uprave u FINA-i Vinka Ilak.

Predsjednik Uprave Financijske agencije je podsjetio da je prije petnaestak dana predsjednik Vlade Plenković predstavio javnosti mjere iz Zakona o otpisu dugova, na temelju kojeg su država i pravne osobe povezane s državom, otpisale dio dugova građana u iznosu od 10.000 kuna, uz pripadajuće kamate, čime je deblokirano 6.248 građana, dok je za 150.474 blokiranih građana izvršen otpis barem jedne od ovrha. Otpisano je 846 milijuna glavnice i 491 milijun kamata.
Ovaj zakon, kao jedan od tri zakona u paketu rješavanja problema, uspješno je proveden ovoga vikenda, kad su kroz sustav FINA-e automatski izvršena isknjiženja, odnosno, prestanak provođenja ovrha za sve ovrhe u registrima Agencije koje su starije od tri godine, i po kojima naplata u zadnjih 6 mjeseci nije iznosila niti jednu kunu", naglasio je predsjednik Uprave FINA-e.

Kazao je da je FINA prestala s provedbom ovrhe barem po jednoj osnovi za 225.322 blokirana građana, što je ukupno 70% blokiranih građana. "Ovom je mjerom, početkom ovoga tjedna deblokirano 50.695 građana, što je 16% svih blokiranih", naveo je.

,,Ako tome pridodamo deblokirane iz zakona o oprostu dugova, ukupan broj deblokiranih građana penje se na preko 57.000. Ukupan dug koji je ovim načinom smanjen iz FINA-inih očevidnika iznosi gotovo 50 milijardi kuna. Od toga se 30 milijardi i 70 milijuna odnosi na glavnicu (preko 68%), a kamata je otpisano preko 19 milijardi kuna, od ukupno 22 milijarde kamata", izjavio je.
"Ovime dugovi ne prestaju, ali prestaju ovrhe. Time se destimuliraju vjerovnici da pokreću ovrhe kada znaju da je ovrha očito nemoguća čime se dugoročno radi na smanjenju troškova ovršenika i ovršnog postupka." napominje Čović.

Kazao je da je vidljivo da se većina duga odnosi na tzv. stare dugove koje duguje manji broj blokiranih građana.

Nakon primjene ovog zakona, ostaje blokirano 270.000 građana s dugom od oko 13 milijardi kuna. Prosječan iznos blokada je do donošenja ovih zakona iznosio 135.000 kuna pao je za dvije trećine na 48.000 kuna, pojasnio je. "Ovdje se ne radi o jednokratnom rješenju, nego o dugoročnom. To znači da se efekti zakona produljuju cijelim njegovim trajanjem. Kako svaki dan ide, a ovrha ulazi u treću godinu, takve ovrhe za koje nema naplate šest mjeseci jednako će se isknjižavati," napominje Čović.