Prijedlog novog braniteljskog zakona obvezao je svih 428 općina i 128 gradova da financiraju rad braniteljskih udruga s 0,3 do 1 posto svog budžeta, odnosno s minimalno 75, a maksimalno s 250 milijuna kuna godišnje!

Braniteljske će udruge tako dobivati i do pet puta više novca nego što ga dobiva Crveni križ, za čiji rad lokalne jedinice izdvajaju 0,2 posto vlastitog proračuna. Velik je to dobitak za 1350 postojećih udruga branitelja, kojima je država putem javnog natječaja dodjeljivala oko 17 milijuna kuna godišnje.

Prijedlog je šokirao lokalne vlasti i građane, koji su sada na sto muka što učiniti. Velik broj jedinica lokalne i regionalne samouprave već je prepoznao njihovu važnost te financijski podupiru njihov rad. Kako bi ova financijska podrška od strane jedinica lokalne i regionalne samouprave bila ujednačena diljem Republike Hrvatske, novim se zakonom propisuje da su jedinice lokalne i regionalne samouprave dužne podupirati rad braniteljskih udruga s 0,3% do 1% izvornih prihoda. Ta će sredstva biti iskorištena za praćenje rada i projekata udruga iz Domovinskog rata koje su registrirane i djeluju na njihovu području. Nema podatka koliko su dosad općine i gradovi izdvajali samo za braniteljske udruge, no poznato je da je najjači Zagreb prednjačio u tome. U Udruzi gradova kažu da su očekivali da ih Vlada pozove na razgovor i kaže gdje naći izvore te traže odgovore hoće li im država transferirati taj novac iz centralnog proračuna. Otkud platiti nove namete – Stalno se događa da država na nas prevaljuje nove obaveze, a ne daje nam izvore – ističu u Udruzi gradova koja procjenjuje da će paušalno određivanje sredstava za braniteljske udruge dovesti do masovnog registriranja udruga radi crpljenja sredstava. Stoga predlažu da se sporni članak promijeni tako da se sredstva osiguraju prema planovima rada udruga, a ne paušalno. Inače, gradovi i općine godišnje za razvoj civilnog društva izdvajaju oko milijardu kuna, no u taj su budžet uključene sve neprofitne civilne organizacije koje se bave programima javnih potreba, pomoći bolesnima, gerontodomaćice, Crveni križ i slično. Zakon nije propisao kriterije po kojima bi lokalne vlasti financirale rad braniteljskih udruga.