„Za građane Slavonskog Broda, rekao bih, već je sve kasno kad je u pitanju onečišćenje zraka iz Rafinerije Brod u BiH, i danas, i jučer i prekjučer vrijeme je bilo da se poduzmu određeni koraci u rješavanju tog pitanja. Za nas ni odluka da je Rafinerija dobila ekološku dozvolu i za naredne četiri godine nije prihvatljiva i kao Vlada moramo i hoćemo učinit sve što budemo mogli u narednim mjesecima da pomognemo u rješavanju ovog, rekao bih, prioritetnog problema za Slavonski Brod, za Brodsko posavsku županiju, za Hrvatsku“, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković nakon današnjeg sastanka u Slavonskom Brodu gdje je između ostalog i o problemu višegodišnjeg onečišćenja zraka u tom gradu, u pratnji ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića razgovarao sa županom Brodsko posavske županije Danijelom Maršićem, Gradonačelnikom Mirkom Dusparom i njihovim suradnicima, te s predstavnicima udruga građana.

Podsjetio je premijer Plenković da u rješavanju problema postoji nekoliko razina djelovanja, od bilateralne razine, europske razine, izravno u komunikaciji s vlasnikom Rafinerije. Izrazio je očekivanje da će od svih tih napora ostvariti rezultat, jer postoje načini kako da rafinerija podigne svoje standarde, za što postoji i politička volja i pravna sredstva, a ponajprije jedna svijest o poštivanju ekoloških standarda, jer nisu ugroženi samo građani Slavonskog Broda, nego jednako ako ne i gore i ljudi s druge strane Save. „Želimo da to bude prioritetna tema razgovora i na zajedničkoj sjednici vlada Hrvatske i BiH i učinit ćemo zaista sve da se problem riješi. Jasno sam danas u Slavonskom Brodu čuo stajališta i predstavnika udruga građana i gradske i županijske vlasti, izvijestio sam o aktivnostima koje Vlada, a posebno ministarstvo zaštite okoliša, u tom pogledu poduzima u razgovorima s nadležnima u BiH i Republici Srpskoj. Mi moramo pronaći odgovor u cilju zaštite zdravlja svih građana Slavonskog Broda, njihove djece i u cilju normalnog funkcioniranja grada. Osobno ću problem i dalje emancipirati i u Europskoj komisiji, kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, posebno kroz one instrumente koje se odnose na poglavlje zaštite okoliša između EU i BIH, izravnim razgovorima s vlasnicima rafinerije Brod i našim internim mogućnostima komunikacije s Plinacrom, s Janafom, sa svim akterima koji mogu pomoći“, izjavio je Plenković.

„Ovo što još ne znamo je koji su to rokovi u kojima će se te aktivnosti i ostvariti. Premijer zna naše zahtjeve, nije mogao obećati rokove, no mi ćemo i dalje inzistirati na rokovima. Hrvatska Vlada će morati nešto poduzeti bez obzira na ekološku dozvolu koju je rafinerija dobila i puno prije nego što ona istekne. Inzistirat ćemo i na tome da se rješenje rafinerije s pretpristupnim fondovima EU, jer mi vremena nemamo za čekanje“, rekao je Mladen Sudar iz građanske inicijative Brođani za čisti zrak.

Gradonačelnik Duspara izrazio je zadovoljstvo razgovorima s predsjednikom Vlade. „Nije jednostavan problem, to smo mi svjesni već osam godina. Dobro je da smo sjeli i razgovarali. Nije nama u Slavoniji jedini problem prekosavska rafinerija, imamo ih dosta i ovo je bila dobra prilika da upoznamo premijera da upoznamo što sve tišti ovaj grad i ovu županiju i ja sam siguran da ćemo neke od problema riješiti prije, a neke i normalno kad prilike budu dopuštale“, kazao je gradonačelnik Duspara.

Župan Marušić je sastanak s premijerom Plenkovićem ocijenio kao nastavak nedavnog sastanaka svih župana u Vladi RH. „Već slijedeći sastanak svih župana s premijerom i ministrima koji je najavljen za srpanj slijedeće godine velika je stvar i nama jamstvo da ćemo i na lokalnim sredinama naši strateški projekti biti realizirani“, istaknuo je Marušić. Naime, predsjednik Vlade tijekom posjeta Slavonskom Brodu razgovarao je s ovdašnjim čelnicima i o ostalim ključnim razvojnim prioritetima cijele Brodsko posavske županije i grada Slavonskog Broda. Plenković je ocijenio ovu županiju iznimno važnom, (iako je posljednja koju je posjetio u dva mjeseca premijerskog mandata), ističući važnost prometne povezanosti kao čvorišta 10. i 5. paneuropskog koridora. 

„Tu je i Luka Slavonski Brod, brojne poslovne zone, niz pitanja za koje smatram da će i ministar državne imovine Goran Marić moći pomoći riješiti u predstojećem razdoblju u onom dijelu što je državna imovina u odnosu na projekte koje Grad i Županija očekuju kako bi se mogli bolje i učinkovitije realizirati. Razgovarali smo naravno i o razvoju gospodarstva i poljoprivrede“, naglasio je premijer.

Tekst i foto: Ivica Vlašić