Danas je u prostorijama Hrvatske demokratske zajednice održana medijska konferencija povodom prihvaćanja nacrta protokola Vlade RH o suradnji na realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Bosanski Brod. Konferenciji su nazočili predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BPŽ i saborski zastupnik, Pero Ćosić, župan BPŽ dr.sc. Danijel Marušić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo i vijećnik HDZ-a u Gradskom vijeću Slavonski Brod, doc.prim.dr.sc. Ante Cvitković.

„Današnja tema konferencije je prihvaćanje protokola Vlade RH na suradnji u realizaciji projekta opskrbe prirodnim plinom Rafinerije nafte Bosanski Brod. Kao što već znate, plinofikacije nafte u Bosanskom Brodu, uvelike će pomoći smanjenju zagađenja zraka u našemu gradu te okolnim općinama. Upravo ovim projektom, započet će rješavanje ovog velikog problema za naše sugrađane. Ova odluka Vlade dosta je popraćena, kako u lokalnim, tako i u državnim medijima. Razgovarajući s nekim našim sugrađanima na ovu temu, primijetio sam kako javnost nije dovoljno informirana o ovoj temi, a čist zrak je želja svih nas. Ovom prilikom želio bih obavijestiti sve naše sugrađane, kako je konačno došlo do rješavanja ovog pitanja te kako ćemo za godinu dana udisati značajno čišći zrak. Ovom prilikom želio bih pohvaliti Vladu premijera Plenkovića, koja je kroz ovih godinu dana rada učinila značajan korak u rješavanju ovog problema. Opskrbljivač plinom bit će hrvatska tvrtka Crodux d.o.o i to izravnim priključenjem nafte B.Brod na plinski transportni sustav RH na mjernom mjestu Slobodnica. Također moram istaknuti i velike zasluge predsjednice RH, Kolinde Grabar- Kitarović, jer je njenim diplomatskim angažmanom, potreba rješavanja ovog problema onečišćenja zraka, postala prioritetna. Nakon njezinog razgovora s ministrom Ruske Federacije, Lavrovim, u veljači ove godine stvari su se počele intenzivnije rješavati. Moram istaknuti kako je svaki dan, koji udišemo onečišćeni zrak previše te zahvaljujem svima koji su na bilo koji način potaknuli i ubrzali rješavanje ovog problema. Naglašavam jednako tako kako građane RH, porezne obveznike, ovaj projekt neće ništa koštati.“, pojasnio je Pero Ćosić, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BPŽ i saborski zastupnik.

Kako Brođani i žitelji susjednih općina moraju udisati čisti zrak, utvrdio je i župan Danijel Marušić. Istaknuo je brojne kontakte lokalne i regionalne predstavnike samouprave koji su dali ogroman doprinos u rješavanjuovog problema, posebno istaknuvši premijera Plenkovića i predsjednicu Grabar - Kitarović.

„Dijelim zadovoljstvo da se problem onečišćenog zraka, kako u gradu, tako i u okolnim općinama, konačno približava kraju. Ono što je nedvojbeno je činjenica da svi stanovnici moraju udisati čisti zrak. Bilo je jasno da se problem onečišćenog zraka ne može riješiti samo na lokalnoj i regionalnoj razini te kako je potrebno da se u rješavanje ovog problema uključi i država. Ovom prilikom, želim se zahvaliti predsjedniku Vlade, premijeru Andreju Plenkoviću, predsjednici RH Kolindi Grabar- Kitarović na pomoći i angažmanu te samom uspjehu u fazi rješavanja ovog problema. Pri tome, ne smijemo zaboraviti sve lokalne i regionalne predstavnike samouprava, koji su dali velik doprinos u rješavanju onečišćenog zraka te naravno hvala svim udrugama i stanovnicima, koji su svojim zalaganje dali također izniman doprinos u rješavanju ovog problema. Očekujem da će se dinamika rješavanja ovog problema nastaviti jednako ubrzano.“, istaknuo je Danijel Marušić, župan BPŽ.

O zdravstvenim aspektima skore plinofikacije govorio je Ante Cvitković, ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo. 

„Problem onečišćenja zraka, problem je sviju nas, a prati nas dugih 8 godina. Dobro je uvijek iznova kazati kakvo je stanje danas, kako bismo sutra mogli pravilno vrednovati i ovaj korak koji je najavljen. Naše zakonodavstvo regulira koncentracije lebdećih čestica u zraku, a li moram naglasiti kako je Svjetska zdravstvena organizacija ta koja propisuje vrijednost lebdećih čestica ispod našeg zakonodavstva, koje je usklađeno s europskim zakonodavstvom. Svako i manje smanjenje udisanja nečistog zraka, poboljšat će kvalitetu života građana Grada Broda. Osim nafte, tu je svakako i promet te kućna ložišta, koja također doprinose onečišćenju zraka. Što bi značilo, da je rješavanje ovog problema zaista prioritetno, kako si ne bismo dodatno ugrožavali zdravlje.“, kazao je doc. prim. dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo BPŽ i vijećnik u Gradskom vijeću Slavonskog Broda.