Vlada će nastaviti s reformama, ali i voditi brigu o fiskalnoj konsolidaciji kako bi poslovni rezultati bili vidljiviji, a uzlet što rašireniji u Hrvatskoj', rekao je Plenković.

Večernji list i Poslovni dnevnik dodijelili su titule "gospodarstvenik" i "gospodarski događaj godine" prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika te prema izboru stručnog žirija, a proglašeni su i najbolji mali i srednji poduzetnici u 2017. godini u sklopu projekta Poslovni uzlet, piše Večernji hr.

"Stručni žiri izabrao je ljude koji su oblikovali naše živote – na jednom mjestu su struka i narod te svi zajedno pokušavamo stvoriti bolji život. Za razliku od mnogih koji su se osvrtali na krizu u Agrokoru, svjesni smo, prije svega, da svatko mora pogledati kako je sâm radio i poslovao i odlučiti kako će raditi. Gospodarstvo je zamašnjak, u njega se kunemo kada stvari stanu i kada nismo zadovoljni onime što se događa, ali pitanje je jesmo li u stanju promotriti sebe i koliko smo spremni zatomiti socijalista ili kapitalista u sebi. Ja, kao glavni urednik, ne mogu staviti u prvi plan ni gospodarstvenika ni radnika – nego čovjeka. Gospodarstvenik je onaj tko ima viziju i hrabrost svoju ideju realizirati od početka do kraja. Gospodarstvenici ostvaruju izvoz i donose novu vrijednost. Uloga medija jest da im otvorimo prostor jer su oni naša inspiracija. Drago nam je da ćemo podijeliti nagrade ljudima koji su bili inspirativnih. Želim zdravlje i sreću vama i vašim obiteljima", poručio je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.

Plenković: Vlada će donijeti paket mjera za povećanje minimalne plaće
Na izboru gospodarstvenika i gospodarskog događaja godine sudjelovao je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. "Ovo je jedna od najizazovnijih godina od osnutka Hrvatske. Proveli smo poreznu reformu koja je donijela stabilnost sustavu, smanjene su stope poreza na dobit, relaksirali smo odredbu poreza na dodanu vrijednost, snizili porez na dohodak, povećali osobni odbitak, pola milijuna građana ne plaća taj porez, povećana je kupovna moć građana, procjene DZS-a međunarodnih institucija su takve da će rast BDP-a biti iznad tri posto, deficit proračuna je 0,6 posto, što govori i o rastu. Plaćamo i kamate iz vlastitih prihoda, zato se i javni dug smanjuje u udjelu BDP-a", poručio je Plenković.

"Očekujemo da se nastavi odličan trend izvoza koji je bio ove godine. Ohrabreni smo izvrsnom rekordnom sezonom i zbog dobre pripreme i zbog sigurnosnih okvira. Ići ćemo na poticanje znanstvenog angažmana u gospodarstvu. Svi aspekti poboljšat će položaj gospodarstvenika. Hrvatska je objavila natječaje za pet milijardi kuna novca EU, a to je pola alokacije i ja očekujem da će se brže ugovarati i doći do realizacije kako bi se smanjila neravnoteža u razvoju dijelova Hrvatske, naročito onih područja koja su bila pogođena ratom. Pelješki most u tom je kontekstu jako važan jer ćemo ostati Vlada koja je realizirala ovaj projekt nužan za povezivanje dvaju dijelova Hrvatske, juga i EU", dodao je.

Premijer je najavio da će Vlada donijeti paket mjera kojim će biti povećana minimalna plaća. "Povećat ćemo kvote na 31.000 dozvola za iduću godinu uz 9000 za još 22.000. Ići ćemo s dodatnim mjerama za tvrtke koje zapošljavaju veliki broj sezonaca, neće plaćati poreze na troškove hrane. Minimalna plaća i prekovremeni rad će se računati povrh, a ne u plaću. Tako će Vlada nastaviti s reformama, ali i voditi brigu o fiskalnoj konsolidaciji kako bi poslovni rezultati bili vidljiviji, a uzlet što rašireniji u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

DOBITNICI :
Gospodarski događaj:
GOSPODARSKI DOGAĐAJ prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika: Odobrenje EU sredstava za Pelješki most
GOSPODARSKI DOGAĐAJ prema izboru stručnog žirija:Donošenje i provedba Zakona o postupku izvanredne uprave
Nominirani gospodarstvenici bili su Željko Kukurin, Robert i Silvio Kutić, Željko Pavlin, Marko Pipunić i Mate Rimac, a gospodarski su događaji donošenje i provedba lex Agrokor, pad udjela javnog duga u BDP-u, početak realizacije LNG terminala, odobrenje sredstava EU za Pelješki most i rezultati turističke sezone.
Mali i srednji poduzetnici:
UZLET IZVOZA – Ljubomir Tomašić, direktor B.T.C. d.o.o.
UZLET PRIHODA – Jasmina Subjak, direktorica AGENCIJA ZA RAD d.o.o.
UZLET DOBITI – Joze Tomaš, direktor POTESTAS d.o.o.
UZLET ZAPOSLENOSTI – Suzana Bogović, financijska direktorica TOČKA NA KRAJU D.O.O.
UZLET INVESTICIJA – Jerry Pajić, predsjednik Uprave METIS D.D.

Uz premijera Plenkovića, na skupu su sudjelovali Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdravko Marić, ministar financija, Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture te ministar turizma Gari Cappelli.

Foto: Goran Stanzl