Prijedlog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika uskoro kreće u javnu raspravu. Potvrdilo je to Ministarstvo rada za Jutranji list koji navodi kako bi zakon na snagu trebao stupiti 1. siječnja iduće godine.

Zakon bi se odnosio na 30 tisuća službenika, a cilj mu je da njihove plaće u budućnosti više ovise o radnim učincima nego o godinama staža. Do sada su, pak, one ovisile o rasporedu na radno mjesto bez ikakvog utjecaja na učinak rada. Izračunavale su se pomoću umnoška koeficijenta složenosti poslova radnog mjesta na koje je službenik raspoređen i osnovice za izračun plaće, uvećane za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža. Oni koji rade na poslovima s posebnim uvjetima rada pritom su imali i poseban dodatak, piše net.hr.

Reforma dodnosi pravilo jednake plaće za jednak rad u cijeloj državnoj službi, dok se radna mjesta raspoređuju na 13 platnih razreda od kojih svaki sadrži 12 platnih stupnjeva, unutar kojeg se utvrđuju početni koeficijenti za svako radno mjesto. Istodobno, ukida se dodatak od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, što međutim, ističe se, neće ići na štetu najboljih službenika i namještenika. Naime, razlika između predloženih platnih stupnjeva ne smije i neće biti manja od dva posto, a promicanje za jedan platni stupanj moguće je u slučaju jedne ocjene “izvanredan učinak”, dvije uzastopne ocjene “učinak iznad očekivanja” i četiri uzastopne ocjene “očekivani učinak”. Prema tvrdnjama iz Ministarstva, to jasno pokazuje da će takav sustav omogućiti najboljim radnicima brže promicanje od automatizma koji je donosio dodatak za staž.
Oni radnici koji su, pak, ocijenjeni ocjenom “minimalni učinak” nazaduju u niži platni stupanj, a za one koji su dobili ocjenu “neprihvatljiv učinak – uspješnost ispod utvrđenih rezultata” prestaje državna služba, piše Jutarnji list.

Državni službenici će se ocjenjivati godišnje i iskazivati ocjenama očekivani učinak, učinak iznad očekivanja, izvanredan učinak, minimalni učinak i neprihvatljiv učinak, s tim da će se uz mišljenja rukovodećeg službenika, ocjenjivanje u novom sustavu temeljiti na unaprijed određenim i mjerljivim pokazateljima radne uspješnosti. Sve to obuhvatit će i ocjene i mišljenja stranaka, korisnika, suradnika te nadređenih i podređenih službenika.Zakon predviđa i ograničenje na broj službenika koji mogu biti nagrađeni najboljim ocjenama, odnosno riječ je o ukupno četvrtini zaposlenih. Predviđa se i jednokratna novčana nagrada za najbolje, odnosno za “izvanredni učinak” u visini jedne proračunske osnovice, a za “učinak iznad očekivanja” u visini 50 posto proračunske osnovice. Za provedbu Zakona nužno je u prvoj godini osigurati dodatnih 16,8 milijuna kuna, dok bi ušteda u drugoj godini iznosila 345 tisuća kuna, u trećoj godini 14 milijuna kuna, a u četvrtoj 28,6 milijuna kuna. 

 

Izvor: Net.hr