Usvajanjem Dnevnog reda današnje kao i Zapisnika o radu prošle, započela je s radom 8. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije. U tijeku je Aktualni sat u sklopu kojeg vijećnici postavljaju pitanja iz djelokruga rada župana i Županijske skupštine.
9:10 sati: Aktualni sat započeo je pitanjima uza aktualno rješavanje Slavonskom Brodu. Slijedom toga vijećnika Josipa Marunicu (NL-MD) zanimalo je sadašnje stanje vezano uz posljedice incidenta. Odgovorio mi je župan Danijel Marušić kazavši kako županija trenutno ne raspolaže s rezultatima istrage ekološkog incidenta, niti radi analizu. Nakon što sve činjenice budu poznate, očitat će se o ovom incidentu.

Peru Jelinića (NL-MD) je pak zanimalo koliki su troškovi bili za vrijeme 10-dnevne krize s vodom. Zamjenik župana Stjepan Bošnjaković kazao je kako Županija još nije dobila sve račune, ali i da je,kad je riječ o troškovima građana - nemoguće znati, budući da je od subote krenula organizacija cisterni, stabilizirana je situacija, dovezene su cisterne s vodom.

Ano Žagrić (NL-MD)pitao je vezano za proširenje državne ceste kroz Batrinu prema Pleternici, u duljini od 2 kilometra, te zašto se stalo s proširenjem ceste kroz Batrinu. Dobio je odgovor kako to nije u nadležnosti ŽUC-a, već Hrvatskih cesta.

Marko Pejić (NL-MD) ocijenio je kako od Projekta "Slavonija" nema ništa, pitajući se koliko u očima Vlade vrijedi Brodsko-posavska županija. Župan Danijel Marušić odgovorio mu je da se i danas se u Zagrebu potpisuje ugovor za Luku Brod, kazavši kako je projekt Slavonija dobar projekt i da od njega imamo itekako velike koristi. "Pismeno ću vam dostaviti što je realizirano, to je puno projekata, ne sudjeluje samo BPŽ, to su i općine i gradovi", rekao je župan Marušić.

Zorana Marijića (NL-MD)zanimalo je što je s azilom za životinje kao i pravnim statusom vodocrpilišta u Sikirevcima.

Pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović rekao je kako je učinjeno puno od donošenja novog zakona, održane su dvije koordinacije gradonačelnika i načelnika. Župan je formirao tim, do 30. lipnja treba obaviti mikročipiranje svih pasa lutalica. Svim općinama dali smo na razmišljanje da se odrede hoće li u dogovoru između sebe graditi azile ili će se u suradnji s Gradom Slavonskim Brodom- projekt Azila u Brodu dovesti do kraja. "Životinja je pravna stvar za koju vlasnik ima veliku odgovornost", kazao je.

Župan Marušić dodao je kako Zakon o vodnom gospodarstvu sve jasno govori ističući kako se često prebacuje loptica u tuđe dvorište, a distributer vode nije Brodsko-posavska županija

Vijećnik Marijić iznio je sljedeće: Vodocrpilištem (Sikirevci) upravlja vinkovački vodovod, mene interesiraju neke stvari koje su obećale Hrvatske vode glede regulacije cijene, prošlo je 50 dana, nismo još spojeni na Sikirevce, o filterima nitko ne govori ništa, cijena nije definirana, a novac za prespajanje vodovoda dodijeljene je Vinkovačkom vodovodu. Ponovno loše upravljanje. Kada ćemo biti spojeni, jer ovo što je rađeno do Sikirevaca je loše napravljeno, curenje kubika vode, tko će odgovarati za to?

Vijećnika Mirka Dusparu zanimalo je i kako u školu u Ruščicu ide 40 učenika, a planirano je oko 400. Tvrdi da s gradske razine šalju dopise ministarstvima, no četiri i više godina škola stoji poluprazna. Zašto nam iz ministarstva neće odgovoriti?

Državno odvjetništvo odbilo je kaznenu prijavu vezanu za zagađenje zraka. Što Županija čini da Grad Slavonski Brod dobije poseban status vezan za ministarstvo i fondove? Da nam riješe zagađenje? Ukinite naplatne kućice u Slavonskom Brodu, auto cesta nam prolazi kroz centar, Granični prijelaz - i tu su zagađenja enormna, Brođani imaju osjećaj da ne žive u Brodsko-posavskoj županiji Krajnje je vrijeme da nešto poduzmete za Grad. U krajnjoj liniji, glasaju za vas!

Župan Marušić: Glede spoja na Sikirevce,dozvole za radove ishodio je brodski Vodovod. Oni znaju rokove i faze. Mi obnavljamo energetski škole no određeni broj njih je na području Slavonskog Broda. Bolničke zgrade isto idu na obnovu. Na natječaj se moraju prijaviti i škole iz Slavonskog Broda.

Pročelnica Anica Vukašinović:Područna škola u Ruščici, prema postojećoj mreži škola je u ingerenciji Grada Slavonskog Broda. Županija je nastojala maksimalno pomoći. Mi smo dobili od Ministarstva znanosoti informaciju da se priprema izmjena mreže škola u cijeloj RH. Bilo bi dobro da se zajednički razgovara o našim školama

Martin Miloloža (HDZ):zagađenje vode potaknule me je da postavim pitanje, zašto se uporno laže? U Slobodnici ima više od sto bunara, nemam namjeru nikog okrivljavat, želim da se kaže da se to dogodilo u mjestu Slobodnica. Zašto se čekalo tri dana da se uzmu uzorci iz bunara u Slobodnici?

Zamjenik župana Bošnjaković:mi znamo da je lokacija incidenta Slobodnica, što se tiče uzorkovanja vode odmah po dobivanju informacija odmah sam uputio zahtjev prema ZZJZ. Točno je da se čekalo par dana, ne znam zašto se čekalo, no potvrđeno je da je voda dobra. Nisam zadovoljan suradnjom s Općinom Sibinj, oni su odmah tražili flaširanu vodu, na kraju smo sve riješili, na kraju je završilo dobro. Pitanje ću uputiti Zavodu za javno zdravstvo.

Željko Norac (HDZ)pitao je za projekt edukacije građana o kvaliteti zraka. Pročelnik Jarić kazao je kako je Grad Slavonski Brod stopirao projekte vezane za zrak.

Mirko Duspara ustaje i odlazi s pitanjem: zašto lažete gospodine Jariću, ako vam ne odgovara Slavonski Brod, preselite sjedište županije u Novu Gradišku.
Dragicu Vučković (HSS) zanimalo je da li je završila istraga vezana za onečišćenje vode, te funkcionira li protugradna obrana?

Župan Marušić podsjeća da je Ministar rekao kako konzumacija "takve vode ne utječe na zdravlje", te da nisu pronađeni slučajevi oboljenja zbog korištenja vode.

Pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović kazao je kako je puna dva tjedna aktivna operativna obrana od tuče, od 1.5. do 1.10. raketari su prošli preglede i licence. Svaka od 54 lansirne postaje sezonu počela s raketama,sredstva su osigurana iz programa ruralnog razvoja, u dva tjedna su došla dva zahtjeva za elementarnu nepogodu ( iz općine Oriovac i B. Stupnik)

Stribor Valenta (SDP): Ističe kako svi imamo odgovornost, prema načinu na koji se odgovara na vijećnička pitanja, te postavlja pitanje što je Županija učinila po pitanju kvalitete zraka, i za Sveučilište u Slavonskom Brodu?

Župan Marušić odgovorio je kako je problem onečišćenja zraka dugoročni problem, Grad se povukao iz projekata, poput ovoga o nabavci mjernih postaja.Županija po ovom pitanju, dodao je Marušić, radi obnovu pet bolničkih zgrada, gdje ćemo smanjiti emisiju štetnih plinova. Kad je u pitanju voda - nemojte zaboraviti da smo dio sustava i da je županijski Stožer bio uključen od dana kada je alarmiran sustav. Između dvije sjednice aktivirali smo projekt informiranja građana koji je stao jer se Grad povukao iz projekta.

A kad je riječ o Sveučilištu u Slavonskom Brodu, zna se da je sve na razinama Sveučilišta u Osijeku. Osigurali smo i za obnovu Učiteljskog fakulteta 300.000 kuna, da bi poboljšali uvjete.

Goran Knežević (SDP):Za Gimnazija Matija Mesić, Županija je izdašno pratila programe proslave 100 godina. Učenici su iskazali želju da sudjeluju u ljetnim kampovima. Bi li Županija mogla sufinancirati troškove manjeg broja izvrsnih učenika u iznosu od po 800-1000 kuna po učeniku?

Pročelnica Anica Vukašinović:.Županija od početka godine provodi među rijetkima EUREKA projekt rada s darovitom djecom, podupiremo naše darovite učenike i svima nam je u interesu da ih pratimo, za takvu svrhu, naći ćemo novac, javite se Upravnom odjelu.