Aktualno prijepodne 11. Sjednice Gradskog vijeća mnogi gradski vijećnici ponovno su iskoristili kao priliku za postavljanje pitanja vezanih uz područje grada s kojeg dolaze. Odgovarajući na postavljena pitanja gradonačelnik Mirko Duspara tako je, između ostalog, objasnio da je preregulacija prometa na potezu Ulica Bečic-Zvizdovićeva- Zagrebačka ulica napravljena na temelju prometnog elaborata odobrenog od strane PU brodsko-posavske, te je ponovno apelirao na vozače da poštuju novu prometnu signalizaciju. Ulica Ivana Lucića, objasnio je gradonačelnik, bit će sanirana nakon dovršetka radova na izgradnji novog dječjeg vrtića, koji će dobiti ime prema liku ili djelu Ivane Brlić-Mažuranić. Gradonačelnik je tijekom aktualnog prijepodneva objasnio da će tri nova kamiona za TD Komunalac stići iza 1. svibnja, te da je postupak nabave nove komunalne opreme usporilo ponavljanje natječaja.

Odgovarajući na pitanje zbog čega se rješavanje predmeta legalizacije u nadležnom gradskom upravnom odjelu ne odvija planiranom dinamikom, gradonačelnik je objasnio da veći dio od oko 8.500 predanih zahtjeva čine neispunjeni zahtjevi, koje podnositelji naknadno moraju ispuniti traženim podacima, što očekivano usporava postupak obrade predmeta. Jednako tako, naglasio je gradonačelnik, ima dosta slučajeva gdje građani nisu nakon izdanog rješenja platili predviđena davanja prema gradskom i državnom proračunu, zbog čega se predmet ne može zatvoriti.

Gradski vijećnici najviše su raspravljali o drugoj točki Dnevnog reda sjednice- izvješću o radu i financijskom izvješću ustanova u Vlasništvu Grada, pri čemu su usvojili izvješća Dječjeg vrtića“ Ivana Brlić-Mažuranić“, Gradske knjižnice Slavonski Brod, KKD „Ivana Brlić-Mažuranić“, te Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Baranje i Srijema. Šestomjesečno izvješće Ustanove za gospodarenje sportskim objektima Grada Gradsko vijeće nije usvojilo, a vijećnici su zatražili da se izvješće dopuni podacima o prihodima i rashodima za svaki sportski objekt pojedinačno.

Raspravljajući o 4. točki dnevnog reda, Izvješću o stanju sigurnosti na području grada u 2014. godini, gradski vijećnici su posebno naglasili problem maloljetničke delikvencije, konzumiranja alkohola na javnim površinama i uništavanja privatnog i gradskog vlasništva u noćnim izlascima mladih, koji je s vremenom sve izraženiji. Vijećnici su apelirali na policiju da pojača kontrole na javnim gradskim površinama u noćnim satima tijekom vikenda kako bi se takve situacije svele na minimum.

Kroz izvješće o radu za razdoblje od srpnja do prosinca 2014. gradonačelnik Duspara je istaknuo sve projekte i aktivnosti koji su realizirani u tom razdoblju. Kako je istaknuo gradonačelnik, upravo u ovom razdoblju Slavonski Brod je, prema istraživanju o transparentnosti i odgovornosti tijela lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, koje je GONG proveo u suradnji s Udrugom gradova, nagrađen kao drugi najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Gradska uprava je učinila sve u okviru svoje nadležnosti kako bi se što prije krenulo u realizaciju iznimno važnih prometno infrastrukturnih projekata za Slavonski Brod vrijednih preko 65 milijuna kuna- izgradnju podvožnjaka u Osječkoj ulici i kružnog toka na križanju Svačićeve i Gupčeve ulice. U rujnu protekle godine započeli su i radovi na izgradnji novog 3,1 milijuna kuna vrijednog gradskog dječjeg vrtića u Naselju Zrinski Frankopan, koji će omogućiti smještaj za 54 djece. Nakon radova na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića „Stribor“, krajem prošle godine raspisan je i natječaj za radove na 400.000,00 kuna vrijednom projektu energetske obnove Dječjeg vrtića „Kosjenka“. Istovremeno, Gradska uprava je prijavila i sve gradske dječje vrtiće i osnovne škole u Program energetske obnove zgrada javnog sektora koji provodi Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, a ovih dana Agencija je raspisala javni natječaj za projekte energetske obnove OŠ „Hugo Badalić“-Područna škola Jelas i OŠ „Blaž Tadijanović“ u Podvinju. Kako je istaknuo gradonačelnik, nastavljeni su radovi na gradnji, modernizaciji i rekonstrukciji gradskih cesta i pješačkih staza, a prošle godine su označne i biciklističke staze u središtu grada. Novom energetski učinkovitom javnom rasvjetom na području grada značajno je smanjena emisija CO2 te je omogućena ušteda na potrošnji energije od preko pola milijuna kuna godišnje.

Gradski vijećnici su na današnjoj sjednici usvojili i Prijedlog za dodjelu javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda za 2015. godinu;

Mons.mr. Marinu Srakiću, Povelja počasnog građanina grada Slavonskog Broda,
Bela pl.Panthy, posthumno nagrada za životno djelo Zlatna čaplja,
Dževad Haurdić, javno priznanje i nagrada Grb Grada Slavonskog Broda,
Vesna Udovičić, javno priznanje i nagrada Grb Grada Slavonskog Broda,
Dragan Vidović, javno priznanje i nagrada Grb Grada Slavonskog Broda,
Sanja Nuhanović, javno priznanje i nagrada Grb Grada Slavonskog Broda,
Filip Mrvelj, javno priznanje i nagrada Grb Grada Slavonskog Broda,

Jozo Rašić, posthumno javno priznanje i nagrada Štit Berislavića,
Željko Pudić, javno priznanje i nagrada Štit Berislavića,
Željka Bičanić, javno priznanje i nagrada Štit Berislavića,
Marko Lipovac, javno priznanje i nagrada Štit Berislavića,
Anamarija Vlajnić, javno priznanje i nagrada Štit Berislavića.

Izvor: Grad Slavonski Brod