Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na Gradskom groblju, kod Spomenika poginulim braniteljima te kod Spomenika poginuloj djeci u Domovinskom ratu danas je započeo središnji dio programa obilježavanja Dana grada Slavonskog Broda i blagdana nebeskog zaštitnika svetog Ivana Nepomuka. Polaganju vijenaca jučer je prethodila sveta misa u Župi Svete Obitelji, a danas je u dvorani Glazbene škole održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća.

Nakon predsjednika Gradskog vijeća Stribora Valente, prisutne je pozdravio i gradonačelnik Mirko Duspara.

„Hrabrost nije nepostojanje straha, nego spremnost i volja da se suočite sa strahovima i izazovima, ma kakvi oni bili. Na takav način iz godine u godinu i postižemo to da možemo stati ovdje pred vas, naše sugrađane, i reći što smo napravili u zadnjih godinu dana. Zato jer biramo ne stajati po strani. Znamo da nas ovaj grad treba. Da postoje problemi koje treba riješiti i nepravde koje treba ispraviti. Bez obzira na to što će se dogoditi slijedeće, znamo da naš grad treba našu želju za napretkom.

Baš zato što smo svjesni koliko je mladih otišlo živjeti u druge zemlje, i ne bojimo se suočiti s tim problemom, danas imamo tri nova projekta kojima im stvaramo bolje uvjete života u Slavonskom Brodu. Među prvim smo gradovima u Hrvatskoj počeli pomagati mladim obiteljima kroz opremu za prvo dijete, a da bi lakše pronašli svoj prostor za život izgradili smo gradske stanove za mlade te im ponudili gradska zemljišta kako bi lakše mogli izgradili svoj dom.

Ne bojimo se rizika, a na cinike i kritičare se ne obaziremo. A bilo ih je i prije tri godine kada smo imali tek mogućnost da budemo jedan od sedam gradova koji će dobiti dio od 345 milijuna eura kroz ITU mehanizam. Danas imamo potpisan sporazum i pripremljene projekte za koje ćemo dobiti više od 20 milijuna eura bespovratnih europskih sredstava.

Nikada si nismo postavljali granice. Nikada nismo rekli da nešto ne možemo. Nikada nismo rekli „možda“. Na kraju, jedino je važno koliko jako nešto želite. A mi želimo bolji Slavonski Brod.“ – istaknuo je gradonačelnik Mirko Duspara.

Na svečanosti povodom Dana grada danas su dodijeljena i javna priznanja i nagrade Grada Slavonskog Broda pojedincima koji su svojim radom i djelovanjem pridonijeli razvoju i ugledu našega grada.

Povelja počasnog građanina Grada Slavonskog Broda dodijeljena je Josipu Staniću , Brođaninu koji je tijekom Domovinskog rata doživio najveću tragediju koju čovjek može doživjeti, u jednom trenutku izgubio je cijelu svoju obitelj, četvero djece, suprugu i majku.

Nagrada za životno djelo „Zlatna čaplja“ dodijeljena je Ljiljani Brici i Milki Žarić za izniman doprinos kojim se ostavlja neizbrisiv trag na unapređenju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama na svim razinama i područjima te ustrajno poticanje razvoja prirodne mreže podrške i njihova uključivanja u život kao ravnopravnih i aktivnih članova društva.

Grb Grada Slavonskog Broda dodijeljen je:

Ružici Junačko, za dugogodišnje zagovaranje knjige kao javnog dobra, svesrdan stručan i predan rad u uspostavljanju i unapređenju razvoja knjižničarstva na području grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije te promicanju i podizanju ugleda knjižničarskog zvanja.

Brodskom harmonikaškom orkestru Bela pl. Panthy, za 50. godina djelovanja i njegovanja harmonike kao jedinstvenog glazbenog izričaja te postignute vrhunske uspjehe kojim grad Slavonski Brod čine prepoznatljivim mjestom na kulturnoj karti.

Dr.sc. Robertu Skenderoviću, za dugogodišnji predani rad na istraživanju povijesti Slavonskog Broda, slavonsko-podunavskog prostora i opće dobro grada i građana Slavonskog Broda.

Ivici Prskalu, za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske te nesebično pomaganje u mirnodopskom vremenu, na dobrobit grada i građana Slavonskog Broda.

Tomislavu Gollu, za dugogodišnji izniman doprinos u promicanju ljudskih prava, humanitarni rad u nevladinim udrugama te nesebičnu brigu i skrb o osobama s invaliditetom.

Javno priznanje i nagrada „Štit Berislavića“ dodijeljeno je:

Mati Pudiću, za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske te za dugogodišnje nesebično zalaganje i pomoć u mirnodopskom vremenu na dobrobit građana i grada Slavonskog Broda.

Gimnaziji "Matija Mesić", za postignute odgojno-obrazovne rezultate, u godini obilježavanja 100. obljetnice postojanja i rada, na dobrobit Slavonskog Broda.

Silviu Stilinoviću, za značajan doprinos u afirmaciji mladih te za postignute uspjehe kojima se promiče ime grada Slavonskog Broda i čine ga prepoznatljivim mjestom amaterske kazališne scene.

Pavi Naletiliću, za izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske te nesebično djelovanje u mirnodopskom vremenu, na dobrobit grada i građana Slavonskog Broda.

Amaterskoj dobrotvornoj sportskoj udruzi MNK Kolonija – Sv. Dominik Savio za sveukupan nesebični dobrotvorni i humanitarni rad, iskazano svesrdno zalaganje, plemenitost i entuzijazam na dobrobit građana i grada Slavonskog Broda.