Edukacija i osvješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu“, projekt je kojeg provodi Brodsko- posavska županija putem Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb dok su partneri na projektu Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, Grad Slavonski Brod i CTR - Razvojna agencija BPŽ d.o.o.

Danas je održan Okrugli stol na kojem se govorilo o stanju kvalitete zraka na području Brodsko-posavske županije u 2017.
- Do sada je na Jelasu anketirano preko 240 ljudi o utjecaju onečišćenog zraka i kod 225 napravljena je spirometrija, EKG izmjeren je krvni tlak. U Podvinju je anketirano nešto manje stanovnika ali se proces nastavlja, dok je u Novoj Gradiški anketiranje u tijeku. Svi rezultati iz 2015. I 2016. Godine dostupni su na našoj web stranci. Preostaje za odraditi još na jesen analizu, odnosno mjerenja metala u krvi, kosi i urinu.- kazao je danas Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko- posavske županije.

Projekt je imao duži zastoj u svojoj provedbi , no aktivnosti se nastavljaju dalje- Projekt je koncipiran tako da se građani informiraju o kvaliteti zraka, kako se ponašati i što učiniti kako bi prevenirali sve loše utjecaje koje takav onečišćeni zrak ima na naše građane. Danas ćemo čuti struku i građane. – kazala je Klara Šćuka, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb BPŽ.

Projekt za cilj ima omogućiti stanovnicima da se informiraju, educiraju i podignu svijest o štetnosti zagađenog zraka.

- Stanje se nije mijenjalo puno. Od 2010. Godine udišemo prema rezultatima mjerenja zrak druge kategorije za sumporovodik i lebdeće čestice i zato se osjeti onaj miris. Prema preporuci Svjetske zdravstvene organizacije taj zrak nije dobar za življenje, svi ostali parametri pokazuju da udišemo zrak prve kategorije. 2011. 2012. I 2013. Godine mjerile su se povećane koncentracije ozona i to u ljetnom, sušnom periodu. – kazao je Miroslav Jarić, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša .

Izvješće za 2017 je pokazalo svoje, ali Ivana Smolčić Jerković u ime građanskih inicijativa nam je kazala- Pozitivno je da se stvari pomiču, došli smo ovim do sredine projekta. Pritišćemo na sve strane s mailovima, čekamo odgovore koji stižu jako polako. Dok građanske inicijative ne budu aktivno uključene u ovakve projekte nećemo biti zadovoljno. Nije ovo još uvijek dobro.-