Budnicom u u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH jutros u 8 sati u Okučanima je započelo svečano obilježavanje 24. obljetnice VRO "Bljesak". U sklopu središnje svečanosti kod spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine" pročitana su imena svih poginulih u "Bljesku" te položeni vijenci i zapaljene svijeće. Počast svim poginulim i smrtno stradalim braniteljima u Spomen parku hrvatskih vitezova odala svu brojna izaslanstva: roditelji i obitelji poginulih hrvatskih branitelja, zatim Predsjednica RH Kolinda Grabara Kitarović zajedno s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem,izaslanstva Hrvatske vojske i Generalskog zbora te brojnih udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

Počast poginulima odalo je i Izaslanstvo Brodsko posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem i načelnikom Općine Okučani Acom Vidakovićem. Valja dodati da je premijer Andrej Plenković vijenac položio jučer u sklopu radnog posjeta Okučanima.

U spomen na 51 poginulog hrvatskog branitelja u akciji "Bljesak" kadeti Hrvatskog vojnog učilišta na svaku od kristalnih kocki položili isto toliko crvenih ruža čime je okončana središnja svečanost današnje proslave.

Molitvu za sve poginule hrvatske branitelje predvodio je vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan, koji je potom u zajedništvu s požeškim biskupom mons. Antunom Škvorčevićem predvodio misu zadušnicu u crkvi Svetoga Vida, za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu.

"Bljeskom je započelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske", podsjetila je predsjednica Grabar-Kitarović i naglasila kako suosjeća s obiteljima svih poginulih i nestalih branitelja. Rekla je i kako valja govoriti o budućnosti i zahvalila novim naraštajima vojnika i policajaca koji brinu o našoj sigurnosti.

Prije svete mise predsjednica Grabar-Kitarović u kripti crkve Sv. Vida posjetila je i izložbu ratnih fotografija "1991." hrvatskoga i svjetskog fotografa Zorana Filipovića dok je za brojne posjetitelje organiziran i cjelodnevni prikaz Taktičko-tehničkog zbora naoružanja, borbenih i neborbenih tehnika te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, kao i prezentacija projekta "Kadet" i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

Podsjetimo, vojno redarstvena akcija „Bljesak” započela je 1. svibnja 1995. godine u kojoj su pripadnici 32 postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije u vrlo kratkom roku oslobodili 500 četvornih kilometara okupiranih dijelova zapadne Slavonije, čime je Brodsko-posavska županija postala i teritorijalno cjelovita. Isto tako, zauzet je vrlo važan strateški pravac autocesta Zagreb-Lipovac, čime je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Hrvatske. Nažalost, unatoč dobroj koordinaciji svih snaga u VRA „Bljesak” stradala su 42 pripadnika vojske i policije , a njih 162 je ranjeno.

Akcija 'Bljesak' prethodila je operaciji 'Oluja', koja je uslijedila nakon tri mjeseca čime je Hrvatska pokazala odlučnost uspostaviti državno-pravni poredak na cijelom svom području.