Europski tjedan mobilnosti se od 2002. godine održava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija. U tom tjednu gradovi promoviraju postojeće strategije i primjere najbolje prakse povezane s održivim prometom i mobilnosti.

Ove se godine Europski tjedan mobilnosti promovira temom “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost” i poziva na uključivanje u akciju “Dijeljenje te vodi dalje”, kojom se promiče zajednička mobilnost koja može imati pozitivan utjecaj na gradove i naselja, jer svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja osobnih automobila na cesti. Dijeljenjem se utječe i na lakše prometovanje različitih prijevoznih sredstava – automobila, bicikala, javnog prometa.

Obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti pridružio se i Slavonski Brod pa je tako u organizaciji Europe Direct Informacijskog centra Slavonski Brod, Europskog doma Slavonski Brod, Razvojne agencije grada Slavonskog Broda i PU brodsko-posavske Ulica Petra Krešimira IV (od Trga Pobjede do Cipelića) zatvorena za promet automobilima i otvorena za šetnju građana, sportske igre, bicikliranje, rolanje, skejtanje i slično. Organizacijom ovog događaja cilj je potaknuti javnu svijest i aktivnosti građana u izradi mjera usmjerenih smanjenju zagađenja okoliša, promoviranju sredstva javnog prijevoza i alternativnih modela kretanja i prijevoza u gradovima. U ime grada Slavonskog Broda obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti prisustvovala je i zamjenica gradonačelnika Tea Tomas. 

Izvor: Grad Slavonski Brod